Politika 6

15.03.2024.

12:41

Vučić nakon sastanka sa Zederom: Predložili smo 7 važnih stvari FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom.

Izvor: Tanjug

Vučić nakon sastanka sa Zederom: Predložili smo 7 važnih stvari FOTO/VIDEO
R.Z./ATAImages

Podeli:

Nakon sastanka održana je ceremonija uručenja Ordena Republike Srbije na lenti predsedniku Vlade Bavarske.

"Hvala na tome što ono što ste rekli u Minhenu ste tako brzo ispunili. Nadam se da se svi vi osećate kao kod svoje kuće u našoj zemlji. Analizirali smo odnose između Bavaske i Srbije. Naša strana je predložila sedam važnih stvari", rekao je Vučić.

"Još 1970. mi smo formirali mešovitu komisiju sa Bavarskom i saglasni smo obojica da treba da imamo novu sednicu. Predložio sam Zederu da nam pomogne u svim vidovima saradnje sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu. Tu je sve najbolje što imate", dodao je on.

"Mi izuzetno cenimo način na koji se Zeder obraća Srbiji i njenim građanima, da pokaže poštovanje i da pokaže da u nama vidi partnere i prijatelje. Veliko hvala na poseti, dragi prijatelju, osećajte se kao kod kuće", zaključio je predsednik Vučić.

"Srdačno hvala na ovom poštovanju koje ste nam pokazali i na priznanju koje ste mi danas dodelili", započeo je obraćanje Zeder.

"Ja nisam došao kao učitelj i sudija, već kako bismo oblikovali zajedničku budućnost. Jako se zalažemo da Srbija pristupi EU. Jako je bitno da EU nije zajednica u kojoj govore svi isto. Mi posebno poštujemo da u svim diskusijama imamo stabilnu demokratiju. Mi se jako zalažemo da Srbija postane članica EU, jer mislimo da je Evropi potrebna Srbija", kazao je Zeder.

On je naglasio da je izuzetno važna poseta najjačoj zemlji na Balkanu, misleći na Srbiju.

Milos Tesic/ATAImages

Pitanja novinara

"Za nas je najveća uvreda ako kažete da nismo dovoljno gostoljubivi. Za nas gostoprimstvo znači poštovanje, prijateljstvo. Upoznao sam Zedera i mnogo sam slušao o njemu i imao sam priliku duže da razgovaramo sad u Minhenu. Danas sam se trudio da ono što je važno čujem i naučim od Markusa Zedera. Mene interesuje saradnja sa ljudima, a on je čovek koji na najbolji način predstavlja ljude iz Bavarske. To je bio razlog zašto smo pokazali takvu vrstu poštovanja", odgovorio je Vučić na pitanje o izuzetnom dočeku Zedera.

"Mi ćemo uvek poštovati sve norme međunarodnog prava i jasno znali ko je prekršio povelju UN. Mi Srbi smo za to eksperti. Za nas je sve važno i mi nemamo dvostruke aršine. Kada Rusija učini nešto loše, mi to jasno kažemo. U ovoj histeriji koja traje više od dve godine mi nismo čuli ovako normalne reči kao što smo čuli od Zedera i mi ćemo uvek to znati da cenimo", dodao je on.

Vučić i Zeder su upitani da li je svet na ivici trećeg svetskog rata.

"Rusija je jasno pokazala da se nalazi u napredovanju i da nije zainteresovana za mirovne pregovore i zato je jako bitno podržati Ukrajinu. Ne bismo slali trupe u Ukrajinu, ali ćemo rado podržati novčano i u vidu oružja. Cilj nije da se rat proširi nego da ostvarimo primirje i da dođemo do toga da napadi stanu, ali mislim da u ovom trenutku to nije moguće", objasnio je Zeder. i dodao da kad god je Nemačka delovala samostalno nije bila uspešna.

"Imaćemo neke promene u nekim od naših doktrina u narednom periodu. Postoje dva scenarija. Ili će Zapad ići u pravcu potpunog sukoba sa Rusijom, ili će se uz pomoć SAD i Kine uspostaviti neka vrsta primirja koji bi značio ogromno olakšanje za svet. Ako budu ušli u sukob, plašim se da niko od toga neće dobiti ništa. Nisam siguran da ovaj sukob ne bi odneo i više žrtava nego Drugi svetski rat, što je nezamislivo za 21. vek. Mi smo mali i beznačajni u tom smislu, ali će u svakom slučaju to uticati na Srbiju. Moramo biti spremni za jedno i drugo rešenje i to ćemo saznati u roku od 100 dana", odgovorio je Vučić.

 

 

Poseta Zedera veoma važna za Srbiju

Vučić je posetu Zedera Srbiji najavio sredinom februara na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je tada istakao da Srbija ima trgovinsku razmenu sa Bavarskom veću od milijardu i 500 milona evra, kao i da Bavarska čini 20 posto naše ukupne razmene sa Nemačkom.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je poseta Zedera veoma važna jer je Bavarska strateški ekonomski i politički partner Srbije.

Istakao je da Srbija od svih 16 pokrajna u Nemačkoj sa Bavarskom ima najveću robnu razmenu i dodao da su neki od najvećih investitora kod nas upravo iz Bavarske, poput Simensa, Milbauera, Brosea i drugih.

Kako je rekao, Srbija i Bavarska imaju robnu razmenu vrednu oko 1,5 milijardi evra, a izvoz Srbije z Bavarsku je 870,75 miliona evra.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: