Politika 0

17.08.2024.

11:29

Makron sledećeg petka otvara vrata: Evo o čemu će se diskutovati

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće sledećeg petka konsultacije sa političkim liderima o imenovanju novog premijera i formiranju vlade, piše Politiko.

Izvor: Tanjug

Makron sledećeg petka otvara vrata: Evo o čemu će se diskutovati
Tanjug/Alain Jocard, Pool via AP

Podeli:

"Imenovanje premijera će uslediti nakon konsultacija i njihovih zaključaka", saopštila je Jelisejska palata, najavljujući niz sastanaka francuskog predsednika i lidera parlamentarnih grupa i partija, koji će biti održan 23. avgusta.

U saopštenju se dodaje da su Francuzi na parlamentarnim izborima izrazili spremnost na promene i da, u duhu odgovornosti, svi politički lideri moraju da rade na sprovođenju te volje. Pregovori bi trebalo da počnu mesec dana nakon što je odlazeća vlada na čelu sa premijerom Gabrijelom Atalom podnela ostavku, ali obavlja dužnost dok ne bude formirana nova vlada.

Nakon vanrednih izbora u julu, nijedan od tri glavna politička bloka u zemlji nema apsolutnu većinu u parlamentu. Među mogućim kandidatima za novog premijera su levičarka Lusi Kaste, socijalista Bernar Kazunov i konzervativac Gzavije Berton, navodi Politiko.

Kaste je jedina zvanična kandidatkinja u trci za premijera, a nju je predložila levičarska koalicija Novi narodni front, koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u julu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: