Politika 3

14.08.2024.

9:22

Beogradski advokat uhapšen u Hrvatskoj: Pevao pesmu u svom autu, i tako narušio javni red?

Beogradski advokat Nemanja Berić uhapšen je u Hrvatskoj i osuđen na 15 dana zatvora.

Izvor: dnevno.hr

Beogradski advokat uhapšen u Hrvatskoj: Pevao pesmu u svom autu, i tako narušio javni red?
Profimedia

Podeli:

Prema pisanju Politike, Berić je uhapšen jer je tokom puta od Beograda do Knina pevao pesmu "Do Dinare niđe ne stajem", koju je snimio i objavio na društvenim mrežama.

Međutim, to navodno nije sve. Incident je počeo kada su hrvatski policajci uočili Berićev snimak na Fejsbuku i ocenili da izvođenje te pesme narušava javni red i mir.

Berić je priveden 10. avgusta na graničnom prelazu Bajakovo prilikom pokušaja da napusti Hrvatsku.

Prema pisanju Politike, advokat je po dolasku policije iz Knina priveden šibenskom prekršajnom sudiji, koji ga je odmah osudio na zatvorsku kaznu.

Sporan snimak

Neki izvori sugerišu da razlog Berićevog hapšenja nije samo pevanje pomenute pesme, već i snimak na njegovom Instagram profilu sa Bajom Malim Knindžom, srpskim pevačem poznatim po svojim pesmama u kojima se veliča četnički vojvoda Momčilo Đujić, navodi portal dnevno.hr.

Prema ovim tvrdnjama, upravo je propagiranje "nacionalističkih" pesama izazvalo reakciju hrvatskih vlasti, piše taj hrvatski portal.

Ovaj slučaj izazvao je i reakciju Advokatske komore Srbije koja je od ambasadorke Srbije u Hrvatskoj Jelene Milić zatražila da poseti Berića u Šibeniku i ispita okolnosti njegovog hapšenja. Veće traži da se utvrdi da li su Berićevim hapšenjem povređena ljudska prava i slobode.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: