Politika 0

05.08.2024.

19:35

Šokantno priznanje iz Kijeva odjeknulo; Sada je jasno: Sukob se seli

Pučistička vlada Malija pukovnika Asimija Goite, objavila je "trenutni prekid diplomatskih odnosa s Ukrajinom" zbog, kako su naveli u Bamaku, "podrške ukrajinske vlade pobunjenim Tuarezima iz Pokreta Azavad".

Izvor: Jutarnji list

Šokantno priznanje iz Kijeva odjeknulo; Sada je jasno: Sukob se seli
Profimedia

Podeli:

Da li ratuju Rusija i Amerika i na teritorijama Afrike?

Bamako optužuje Kijev da pomaže "terorizmu te ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Malija". 

Jutarnji list podseća, Tuarezi iz Pokreta Azavad na severu Malija proglasili su svoju državu Azavad. Nedavno su u borbama uz alžirsku granicu Tuarezi dobili veliku pobedu, a u tim borbama poginulo je oko 80 ruskih vojnika iz Ruskog afričkog korpusa, uglavnom bivših plaćenika Vagnera i oko 50 vojnika "regularnih" snaga Malija. O tim velikim gubicima javljaju i ruski prokremaljski mediji, a u Moskvi je održana komemoracija za poginule pripadnike Korpusa.

Moskva i vlasti Malija optužile su Ukrajinu da pomaže Tuarezima, a i potparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe GUR Andrij Jusov na svom Fejsbuk profilu napisao je da su "Tuarezi dobili sve neophodne informacije koje su im omogućile veliki vojni uspeh nad ruskim snagama". To je potom "pozdravio" (a ubrzo i obrisao) ukrajinski ambasador u Senegalu Juri Pivovarov.

Pariški "Le Monde" navodi da ukrajinski instruktori obučavaju pobunjenike da koriste dronove, a navodno su neki bili i na obuci u Ukrajini. S druge strane, Rusija pomaže vojnoj hunti u Maliju, takođe osiguravanjem vojnih instruktora i oružja, a na njihovoj strani ratuju i pripadnici Ruskog afričkog korpusa, koji je pod ingerencijom ruskog Ministarstva obrane.

Prelazna vlada Malija, stoji u sopštenju "s dubokim je iznenađenjem" primila izjave u kojoj je potparol Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine Andrij Jusov priznao učešće Kijeva u, kako su naveli, "kukavičkom, izdajničkom i varvarskom" napadu terorističkih grupa na pripadnike oružanih snaga zemlje u regionu Tinzauatenu.

Vlada Malija o rusko-ukrajinskom ratu

Istovremeno, i Senegal je pozvao ukrajinskog ambasadora na razgovor, uputivši protestnu notu jer, kako kažu, "podržava bratski Mali". Vlada Malija kaže da se ona u rusko-ukrajinskom ratu pridržavala neutralnosti te je "uvek pozivala na mirno rešenje vojnog sukoba u Ukrajini".

Isto tako navode da se vlada Malija "drži dijagnoze" koju je postavila Rusija, one o tome da je Moskva "godinama upozoravala svet na neonacističku prirodu ukrajinskog režima". I dok se s jedne strane zaoštravaju odnosi Kijeva s afričkim državama koje su pod direktnom "kontrolom" Kremlja, ukrajinski ministar spojnih poslova Dmitro Kuleba na afričkoj turneji nastoji nekim drugim državama objasniti što se to događa "kod njega kući" i kako stvari stoje. Posetiće će Malavi, Zambiju te Mauricijus.

Podsetimo da ruska vojna grupa Vagner, koju je zbog vojne pobune 2023. godine raspustio Vladimir Putin, ipak nije nestala. Na njenim ostacima Moskva je formirala tzv. Ruski afrički korpus koji će osim vojne podrške režimima u Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Nigeru i Burkini Faso, kontrolisati poslovanje koje je "nasledio" od Vagnera, poput njihovih rudnika zlata i urana. Zamenik ruskog ministra obrane, general Junus-bek Jevkurov, i general vojno-obaveštajne službe (GRU) Andrej Averjanov dobili su zadatak da vode taj Putinov Afrički korpus.

Kako je Jutarnji list već pisao, nakon Prigožinove pobune u junu 2023. godine i njegove smrti u avgustu 2023., zamenik ministra obrane Junus-bek Jevkurov obišao je afričke zemlje u kojima su se nalazili ruski plaćenici, pa ih je uzeo pod svoje, odnosno pod "ingerenciju" ruskog Ministarstva obrane.

Jutarnji napominje da je u septembru 2023. godine uz pomoć generala Jevkurova osnovan vojni savez Sahela u koji ulaze Burkina Faso, Mali i Niger, zemlje u kojima su na vlasti vojne hunte koje se oslanjaju na Kremlj i imaju njegovu podršku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: