Politika 15

24.07.2024.

10:57

Hrvati zabrinuti: Srbiji će kapati litijumske milijarde, a Hrvatska nema nijedno nalazište VIDEO

Na hrvatskoj televiziji RTL mogao se videti prilog u kojem se detaljno bave onim što bi rudarenje litijuma moglo da donese Srbiji.

Izvor: B92

Hrvati zabrinuti: Srbiji će kapati litijumske milijarde, a Hrvatska nema nijedno nalazište VIDEO
RHJPhtotos/Shutterstock

Podeli:

Hrvatski RTL:

"Svi ovih dana pričaju o srpskom litijumu! Litijum je bela nafta za 21. vek i ovakav rudnik će uskoro niknuti u Srbiji. Goleme zalihe dovele su u Beograd i nemačkog kancelara Šolca koji je sa Vučićem potpisao Sporazum po kojem će Srbija litijumom snabdevati Evropu. Karta je to za razvijenu i bogatu Srbiju, poručuje veliki vožd (misle na Vučića)."

"U toj novoj Srbiji uskoro kreće serijska proizvodnja Fijata na električni pogon, za čije je baterije litijum ključan. Po zalihama od 1,2 miliona tona, Srbija je 11. u svetu i godišnje bi mogla da pokrije čak 90% evropskih potreba za litijumom."

Kristijan Tičak - urednik auto magazina:

"Litijum se koristi za baterije automobila, lap-topova, telefona. Čak se predviđa da će se potražnja za litijumom u naredne 4 godine udvostručiti, a već sad je 10 puta porasla!"

RTL: "I dok Srbija čeka da kapnu litijumske milijarde, u Hrvatskoj do sada nije pronađeno niti jedno ozbiljno nalazište."

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: