Politika 29

17.07.2024.

16:40

Vučić u Britaniji sa svetskim liderima; Na stolu su urgentna pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u četvrtak samitu evropske političke zajednice u rodnoj kući V. Čerčila pored Londona, najvećem skupu evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić u Britaniji sa svetskim liderima; Na stolu su urgentna pitanja
Profimedia/Filip Stevanovic / Anadolu

Podeli:

Predsednik Vučić sastaće se tokom samita s brojnim zvaničnicima, učesnicima samita.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Kir Starmer ugostiće oko 45 lidera iz zemalja Evropske unije, kandidata za članstvo i drugih država koje se graniče sa EU.

Starmer je izjavio da će ovaj skup ponovo pokrenuti odnose Britanije s Evropom, nakon ubedljive pobede koju je odneo na izborima 4. jula ove godine.

Više od 45 lidera će prisustvovati ovom događaju "kako bi razgovarali o nekim od najurgentnijih generacijskih pitanja s kojima se Evropa suočava, od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbednosne saradnje".

Sastanak će liderima omogućiti jedinstvenu priliku da razgovaraju i primene mere u pogledu rešavanja pitanja od zajedničkog značaja.

Prvi put, samitu EPZ će prisustvovati i predstavnici NATO, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope, "čime se demonstrira važnost jedinstva kao odgovor na sukobe i nestabilnosti u EU i blizu evropskih granica, koji podjednako utiču na interese Ujedinjenog Kraljevstva i evropskog kontinenta".

Evropska politička zajednica je, kao ideja, potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: