Politika 2

14.07.2024.

17:48

Opasnost od atentata? "Srbija bi trebala posebno da vodi računa"

Atentat na Donalda Trampa nije prvi u ovoj godini. Nedavno se dogodio napad i na slovačkog premijera, a politički analitičar Mišel Zubenica kazao je u da je ovakva opasnost uvek prisutna i da ne treba isključiti mogućnost da se napad desi i u Srbiji.

Izvor: B92.net

Opasnost od atentata? "Srbija bi trebala posebno da vodi računa"
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

Analitičar je u razgovoru za B92.net kazao da je zanimljivo da su se ova dva atentata desila u kratkom vremenskom roku.

"Očigledno živimo u vremenima kada je nasilje postalo ponovo jedan od istrumenata političke borbe što je veoma opasno. Nažalost, mislim da ćemo se u budućnosti sve češće susretati sa ovakvim nemilim događajima".

Zubenica je naglasio da je ovakva opasnost uvek prisutna i da ne treba isključiti mogućnost da se napad na državne funkcionere desi i u Srbiji.

"Srbija bi posebno trebalo da vodi računa o bezbednosti svojih najviših državnih funkcionera s obzirom na iskustvo ubistva premijera koje se u ovoj zemlji dogodilo početkom ovog veka. Takođe, zbog specifične
geopolitičke pozicije, regionalne nestabilnosti, pretnji od strane kriminalnih organizacija ali i zatrovanosti dela društva, posebno treba podići mere bezbednosti u cilju zaštite integriteta predsednika Srbije", rekao je Zubenica.

Istakao je da će pokušaj ubistva Donalda Trampa svakako povećati podršku republikanskog kandidata u javnom mnjenju pred predstojeće predsedničke izbore.

"Pokušaj ubistva Donalda Trampa svakako će povećati podršku republikanskog kandidata u javnom mnjenju pred predstojeće predsedničke izbore. Prema istraživanjima, Tramp je i do sada bio u prednosti u odnosu na svog protivkandidata ali ovaj događaj će zasigurno još više povećati tu razliku", kazao je Zubenica i dodao da da se izbori održavaju tek u novemru i da dosta stvari može da se desi do tada.

Kako je kazao, ne treba zaboraviti da su i prethodni predsednički izbori u SAD bili veoma neizvesni, i  da se može pretpostaviti da će to biti slučaj i sa ovim izborima s obzirom da će najverovatnije biti isti kandidati.

Zubenica je objasnio zašto bi ovaj incident mogao da obeleži predsedničku kampanju.

"Ovaj nesrećan događaj je sigurno jedan od prekretnica u američkoj politici modernog doba koji će imati ogromne posledice na celo američko društvo. Atentat na Trampa će obeležiti ovu predsedničku kampanju ali će verovatno i uticati na mnoge odluke koje naredna administracija bude donosila".

Na pitanje da li postoji mogućnost da demokrate promene kandidata i koliko bi to imalo smisla, Zubenica je kazao:

"Ta mogućnost postoji i ona nije mala. Već smo videli mnoge ugledne javne ličnosti bliske demokratama koje su pozvale aktuelnog predsednika Bajdena da odustane od trke kao i spekulacije ko bi mogao da se pojavi kao rezervni kandidat. S obzirom na zdravstveno stanje predsednika Bajdena kao i procene njegovog rejtinga, odabir drugog kandidata možda bi bio u interesu Demokratske partije i njihovih pristalica".

Osvrnuo se i na odgovornost Tajne službe, kao i na toda li se može smatrati da su bezbednosne službe zakazale.

"Kada se ovako nešto desi, logično je da se ispita odgovornost onih koji su bili nadležni da spreče ovakav scenario. Očigledno je da je bilo propusta što znači da bi njihov rad morao biti analiziran u narednom periodu".

Pročitajte još:

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: