Politika 4

14.07.2024.

18:20

Tajna služba zakazala? Milutinović za B92.net: Ostaje opomena ne samo Slovačkoj i SAD, već i svima nama...

Sinoćni pokušaj atentata na bivšeg predsednika SAD i aktuelnog republikanskog kandidata za predsednika, Donalda Trampa, podigao je Ameriku na noge.

Izvor: B92

Tajna služba zakazala? Milutinović za B92.net: Ostaje opomena ne samo Slovačkoj i SAD, već i svima nama...
Profimedia

Podeli:

Tajna služba ubila je napadača koga je FBI identifikovao kao dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa, ali postavlja se pitanje kolika je zapravo odgovornost bezbeznosnih službi u ovom slučaju. 

Predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti Dejan Milutinović naveo je za B92. net da stoji odgvornost Tajne službe, ali da postoji i odgovornost FBI i drugih obeveštajnih službi. 

"S'obzirom da je Tajna Služba direktno zadužena za njegovu bezbednost kao bivšeg predsednika, a i kao kandidata republikanaca u završnom krugu, stoji odgvornost Tajne službe, ali kako to nije samo i isključivo obaveza Tajne službe već i FBI i drugih obeveštajnih službi da otkrivaju pripremu krivičnih dela i pokušaja činjenja ovako ozbiljnih krivičnih dela onda je to teret i obaveštajne zajednice SAD.  S' obzirom da je ovo ne samo napad na jedno fizičko lice, jednu individuu, već i napad na demokratsko uređenje i slobodu političkog angažmana i trke za izbor prvog čoveka SAD, onda je to i državni tj. federalni interes da se takvo lice obezbeđuje i štiti od bilo kakvog napada posebno od politički motivisanog", rekao nam je Milutinović.

Na pitanje da li postoji mogućnost da su bezbednosne službe zaista ignorisale upozorenja, Milutinović odgovara:

"I ranije je bilo dojava i pokušaja napada na bivšeg predsednika Trampa (u političkim kampanjama) postojala je stalna pretnja da to neće prestati i da je to uvek moguće, ali jednostavno verujem da nije isti fokus i predanost službi bezbednosti na aktuelnog predsednika i na bivšeg predsednika koji je oštri i suštinski protiv-kandidat u aktuelno političkoj kampanji za mesto novog predsednika SAD. Činjenica je da postoji ne samo veliko razilaženje između ove dve nepomirljive političke ličnosti već i da je SAD ozbiljno podeljena između njih dvojice. S'tim u vezi verujem da ni državne službe kojima rukovodi ipak aktuelna administracija nisu istovetno tj. ravnopravno posvećene zaštiti obojici kandidata od kojih je jedan ipak aktuelni predsednik". 

Slovački premijer Robert Fico, koji je i sam nedavno preživeo pokušaj ubistva, oglasio se povodom napada na Trampa i naveo da je scenario kao prekopiran

"Kada gledamo reagovanje i postavku obezbeđenja i zaštitnog programa u trenutku pokušaja atentata na Trampa i na slovačkog premijera Fica vidi se velika razlika i profesionalna neozbiljnost sa propustima u zaštiti Fica. Jednostavno retko kad možete da vidite u ovakvim realnim situacijama idelano postupanje kao u udžbeniku, ali mora da se drži nekih osnovnih principa i postupanja koje neposredno obezbeđenje mora da iznese i nema opravdanja za drugačije postupanje. Postupanje neposrednog obezbeđenja - Tajne službe sa Trampom, jeste bilo profesionalno i dobro, dok je kod Fica obezbeđenje potpuno zakazalo. Pored neposrednog obezbeđenja bitan faktor zaštite nisu samo oni, kao prvi prsten zaštite. Tu postoji više 'prstenova' obezbeđenja u civilnoj garderobi 'utopljeni' u masu i oni koji su transparentni, a pored njih su i druge službe koje čine širi 'prsten' zaštite - obaveštajne službe i policija. U Slovačkoj su svi zakazali, dok je u SAD očigledno propust na račun obaveštajnog rada i policije u čijoj zoni odgovornosti se nalazio napadač koji je očigledno polu-amater bez veće logistike", naveo je Milutinović za B92.net. 

S obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na meti svakodnevnih napada, postavlja se pitanje koliko je moguće da se nešto slično dogodi kod nas.

Milutinović navodi da mi imamo nasleđe koje nas i dalje čini bezbednom sredinom i ljudima u bezbednosti koji su spremni da odgovore na svaku pretnju. 

"Ostaje opomena ne samo Slovačkoj i SAD već i nama i svima drugima da ukoliko procena ugroženosti nekog lica zahteva obezbeđenje i pojačanu pažnju, tom prilikom to lice nema više potpunu slobodu kretanja i ponašanja, već zavisi od dodeljenog mu obezbeđenja i strukture bezbednosti koja je direktno odgvorno za zaštitu istog. Neposredno obezbeđenje nije modni detalj u crnim odelima i tamnim naočarima, službe bezbednosti su profesionalci koji čuvaju život tog lica i oko toga ne sme da ima pregovaranja i pitanja ko koga sluša u kretanju, pojavljivanju i boravku na nekom mestu", istakao je Milutinović za B92.net.

Predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti navodi da napadi na život nekog predsednika, na političko liderstvo u nekoj zemlji, može da izazove još veću empatiju kod ostaršćenih sledbenika, ali i empatiju prema "žrtvi" i tako počne blagonaklono da gleda na to lice kao "mučenika" u borbi za to liderstvo.

Pročitajte i: 


 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: