Politika 14

05.07.2024.

21:12

Vučić: "Za nas su narednih šest meseci presudni. Važno je da Srbija bude i mirna i stabilna" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom mađarskog preuzimanja predsedavanja Savetom EU.

Izvor: B92

Vučić: "Za nas su narednih šest meseci presudni. Važno je da Srbija bude i mirna i stabilna" FOTO
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Podeli:

Predsednik Srbije istakao je da su za nas narednih šest meseci presudni.

"Ja sam predsednik zemlje na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu. Reći ću nešto što niko nije zapazio do sada. Znate li koje dve evropske zemlje imaju najviše suseda? Malo ko zna. Najveći broj suseda imaju Nemačka i Srbija. Nemačka 9, Srbija 8, pa tek onda centralnoevropske zemlje. To sam rekao zato što se te dve zemlje nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, onda postoje najveći izazovi za stabilnost, i zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna" istakao je Vučić.

Čestitao je Mađarima na tome što ih nije strah da koriste reč koju mnogi danas izbegavaju - mir.

"Čestitam na hrabrosti Viktoru Orbanu, čestitam i vašoj vladi. Mnogo puta sam pokušavao da govorim o tome, ali sam shvatio i kada bih izigravao đavoljeg advokata, na kraju bih ispao đavo. Na ovakav način nikada do mira nećemo doći. Mi ćemo dati sve od sebe da ispunjavamo kriterijume. Samo jedno pitanje. Znate li koliko ljudi, iz stranaka koje se zaklinju u Evropu, prijavilo za grupu prijateljstva sa Ukrajinom? To su oni koje najviše volite. Pa niko, nula. Tek toliko o evropskom opredeljenju", rekao je Vučić i dodao:

"Mi smo deo Evrope, i nemamo kud drugo da idemo. Samo molim sve druge koji nisu uvek srećni stavovima Srbije, da shvate da smo mi suverena i nezavisna zemlja, i da imamo svoje mišljenje. Hoću mađarskim prijateljima da se zahvalim na svoj podršci, u Srbiji imate iskrenog prijatelja! Srbija možda nije velika i važna za EU, ali je uvek dobro da imate prijatelja, čak i kada nije veliki i značajan", rekao je on.

Srbija će umeti da uzvrati poštovanje i Evropi i drugim zemljama članicama.

"Čestitam na predsedavanju. Plašim se da će vama biti teže nego što ste očekivali, a ja se nadam da će nama i drugima biti mnogo lakše. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske, živelo partnerstvo sa našim evropskim prijateljima", zaključio je Vučić.

U Beogradu je večeras održan prijem povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom Evropske unije kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Mađar.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: