Politika 10

05.07.2024.

11:42

Kurti napao Vučića i Srbiju u autorskom tekstu: NATO, pomozi nam protiv Vučiča, vojno sarađuje sa Rusijom

Aljbin Kurti objavio je autorski tekst u Njujork Tajmsu, u kojem je napao Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, kojeg je optužio za blisku vojnu saradnju sa Rusijom, i pozvao NATO patk da mu zbog toga pomogne, prenosi Alo.

Izvor: Alo.rs

Kurti napao Vučića i Srbiju u autorskom tekstu: NATO, pomozi nam protiv Vučiča, vojno sarađuje sa Rusijom
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Podeli:

U američkom Njujork Tajms osvanuo je autorski tekst Aljbina Kurtija pod naslovom "Ne sumnjajte u NATO. Spasio je moj narod", u kojem poziva SAD da ne umanjuje zanačaj NATO pakta.

Uoči 75 godina od osnivanja zapadne alijanse, Kurti je, kako je naveo "želeo da podseti na nemilosrdnu srpsku kampanju".

"Godine 1999, nemilosrdna srpska kampanja koju je vodio srpski lider i jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević dovela je do masakra, silovanja i proterivanja oko polovine većinskog albanskog stanovništva sa Kosova. Bila je to humanitarna katastrofa. Stalnim vazdušnim bombardovanjem srpskih snaga i položaja NATO je zaustavo užas. Alijansa je odmah potom poslala skoro 50.000 vojnika," piše Kurti i kuka da NATO nastavi da mu pomaže:

"Za nas je bilo malo sumnje, imajući u vidu sveža sećanja na genocid u Ruandi i Bosni, da bi se situacija na Kosovu brzo pogoršala bez NATO-a. Kao Kosovaru, bolno je i zamisliti koliko je moglo biti gore," piše Kurti koji zapadnu agresiju na Srbiju opisuje kao "humanitarnu".

Kurti je u tekstu optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojeg opisuje kao "bivšeg ministra propagande pod Miloševićem", i "bliskog saradnika Moskve."

"Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla da ojača Srbiju kao satelit, pored toga što će odvratiti svet od rata koji vodi u Ukrajini. Za vreme gospodina Vučića, Srbija je mnogo ulagala i u svoju vojnu i u vojnu saradnju sa Rusijom. U izveštaju američkog ministarstva odbrane iz 2019. zaključuje se da "Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu". Kosovo, naprotiv, nije moglo da obezbedi manje permisivno okruženje. Ostali smo čvrsto prozapadni," naveo je Kurti.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: