Politika 5

02.07.2024.

22:03

Završena još jedna runda pregovora; Petković: "Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM"

Završen je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

Izvor: Novosti

Završena još jedna runda pregovora; Petković: "Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM"
A.K./ATAImages

Podeli:

Prvi se obratio Petković, koji je rekao da je srpska strana bile dosledna u svojim stavovima. Sa Lajčakom je bilo reči i blokiranoj srpskoj robi koja ne može da uđe na teritoriju KiM, te da je nepohodno da Priština izvpri razgraničenje u Suvom Dolu kako bi most na Ibru bio otvoren.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju SZO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba.

Bilo je reči o primeni svih dosadapnjih sporazuma, o energetici i zvaničnih poseta. Bialjimi je rekao da ga ne zanima sporazum o zvaničnim posetama, iako sam istakao da je zabrana meni da posetim KiM čak 14 puta idrektno kršenje tog sporazuma... Naš tim je ukazao kako funkcioniše elektro serever... Pričali smo i o sikvensgu - kazao je Petković.

Ukazao je da je Bialjimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Stut prvi korak ka tome.

"To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje srba sa KiM",  kazao je Petković.

On je pomenuo da je i prošle nedelje Vučić iskazao spremnost, a Kurti je to odbio što je dokaz da Priština ne želi da formira ZSO niti normalizaciju stanja na KiM.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

8 h

Podeli: