Politika 8

28.06.2024.

14:30

Premijer Srbije: Snažno podržavam vraćanje obaveznog vojnog roka

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je danas u Kruševcu da snažno podržava predlog obaveznog vraćanja vojnog roka ne da bi se spremali za rat i da bi spremali mladiće da idu na neka bojišta i ratišta, nego da bi garantovali nezavisnost, slobodu i mir.

Izvor: Tanjug

Premijer Srbije: Snažno podržavam vraćanje obaveznog vojnog roka
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Podeli:

"Što nam je jača vojska, mir je sigurniji. Upravo suprotno od onoga ko priča da ne treba da ulažemo u vojsku ili ne treba da jačamo vojsku i kroz naoružanje vojne opreme i pre svega ljudski, kadrovski, jer ne priča istinu i ne razume da jaka, snažna vojska, dobro opremljena, obučena i brojnija, je najbolji garant očuvanja mira", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, to je najveća odvraćajuća sila prema svima onima koji su zlonamerni prema našoj državi.

"Dok sam bio ministar odbrane, mi smo uradili taj laborat, odnosno predlog odluke o vraćanju, odnosno ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, pošto je suspendovano obavezno služenje vojnog roka 2011. i uputili to ka vojnom kabinetu predsednika Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije i sad se čeka javna rasprava", objasnio je Vučević.

On je rekao da je ova godina idealna da o tome i razgovaraju, jer Ministarstvo odbrane Vojske Srbije, kako je rekao, ako se donese takva politička odluka, mora da ima jedan vremenski okvir da pripreme sve ono što je neophodno za to.

"Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok da i podržavaju takvu odluku", naveo je on.

Vučević je istakao da je u pitanju kraće služenje vojnog roka, koje bi trajalo tri do četiri meseca.

"Što se mene tiče kao predsednika Vlade snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani", poručio je on.

Vučević je dodao i da je za to da se kao što je obavezna i osnovna škola, da bude obavezno i srednjolškolsko obrazovanje i rekao da je na tu temu razgovarao sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: