Politika 41

27.06.2024.

11:34

"To je direktna ucena Srbije"

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je izjava visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, da su nespojive težnje Srbije da se pridruži EU i njena veza s Rusijom prava, ucena.

Izvor: Sputnjik

"To je direktna ucena Srbije"
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

Kako podseća ruski portal Sputnjik, Borelj je nedavno rekao da je deliti istu spoljnu politiku jedan od uslova za članstvo Srbije u EU, naglasivši da bliska saradnja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nije kompatibilna s pristupanjem neke zemlje EU.

"Ovo je prava ucena, bez pokušaja da se kaže nešto prihvatljivo. Po formi, ovo je direktna ucena koja potvrđuje da Evropska unija sada traži usaglašenost bilo koje zemlje sa svojim političkim ciljevima, u ovom slučaju Srbije, samo da bi okončala saradnju s Rusijom. Cilj je da Srbija ćuti i stane u red zemalja koje nemaju neku ulogu u Evropskoj uniji. A što se tiče EU, ni ona nema neku ulogu u globalnom smislu već samo služi interesima Sjedinjenih Američkih Država", istakao je Bocan-Harčenko u intervjuu za Informer TV.

Dodao je da prava integracija u Evropsku uniju podrazumeva da se u članstvo prima neko koga uvažavate kao dostojanstvenog partnera, koji će u bloku čuvati svoje nacionalne interese i imati ravnopravno mesto u Uniji uz uvažavanje svih specifičnosti, pa i spoljnopolitičkog opredeljenja.

Prema njegovim rečima, Srbija nije usmerena samo na Rusiju već i na Kinu, te Saudijsku Arabiju i sl. jer vodi računa o svojim interesima.

Takođe, to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji je upravo ubedljiv pokazatelj poštovanja svojih nacionalnih interesa.

"Dakle, sankcije nisu uvedene samo zbog Rusije. Naravno da Srbija i Rusija imaju poseban odnos, prijateljske i duhovne veze, ali sankcije nisu uvedene pre svega radi nacionalnih interesa i ciljeva Srbije, u ovom slučaju daljeg razvoja odnosa na osnovu postojećeg plana sa RF", zaključio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Podeli:

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: