Politika 3

26.06.2024.

17:27

Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom: "Priština nije u stanju da formira ZSO" FOTO

U Briselu je završen bilateralni sastanak predsednika Srbije sa posrednicima EU - visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Tanjug

Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom: "Priština nije u stanju da formira ZSO" FOTO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Sastanak je završen malo pre 17 časova, dok trilateralni sastanak Vučića, Borelja i lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem još nije počeo, javlja dopisnik Tanjuga.

Prethodno predsednik Vučić je imao bilateralni sastanak sa Boreljom i Lajčakom, a posrednici EU sastali su se i sa Kurtijem.

"Danas sam se sastao sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a tokom razgovora sam istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema. Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Ponovio sam posvećenost i spremnost da učestvujemo u traženju kompromisnog rešenja u cilju zaštite srpskog naroda i normalizacije odnosa i dodao da Priština nije u stanju da ispuni ono što je potpisala pre 11 godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić nakon sastanka.

Ubrzo nakon završetka prvog bilatertalnog sastanka, malo pre 17.30 počeo je novi sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka.

Do dijaloga dolazi na poziv Borelja koji je uoči sastanaka rekao da će danas na sastancima u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede.

Prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja, ali da Priština to ne želi. "Od susreta sa Kurtijem ne očekujem ništa.

Očekujem da će malo da viče i drami, kao i uvek. Borelja i Lajčaka ću pažljivo da saslušam, da razgovaram sa njima, borićemo se za interese našeg naroda", rekao je Vučić novinarima u Briselu uoči sastanka.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: