Politika 3

25.06.2024.

12:42

Nova runda dijaloga na visokom nivou sutra u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, biće održana sutra u Briselu.

Izvor: Tanjug

Nova runda dijaloga na visokom nivou sutra u Briselu
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na sastancima ce se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod voĐstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put "sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU".

"Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu", rekao je Stano.

Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15.00 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj.

Vučić je u ponedeljak najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom.

Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov.

"Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno, poručio je Vučić.

Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Dijalog se održava nakon što je Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu i nakon sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova da ukine dinarski platni promet na KiM.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: