Politika 26

23.06.2024.

16:37

Brnabić: Ne lobiram za litijum ili Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić osvrnula se na teorije zavere o litijumskim projektima u Srbiji.

Izvor: B92

Brnabić: Ne lobiram za litijum ili Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju
TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Podeli:

"Sledeće činjenice su namenjene onima koji na vojnom dobru Morović vide marihuanu, ali ne vide da je Nemačka u punom jeku priprema za rudarenje litijuma kako bi bila samoodrživa, energetski i industrijski što nezavisnija.

Nemačka ima dva velika litijumska projekta - Vulkan i Zinvald. 

Vulkan (nalazi se u dolini Gornje Rajne) planira da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u trećem kvartalu 2026. (Vulcan Energy starts its first lithium chloride production in Germany | Reuters)

Zinvald (nalazi se u Saksoniji, na nemačko-češkoj granici) je još u fazi istraživanja i očekuje se da će završiti studiju izvodljivosti do kraja ove godine.

Dok se mi ovde bavimo teorijama zavere, prepričavamo tračeve, slušamo svakog "pametnjakovića" koji je spreman/spremna da podeli neproverene i neutemeljene polu-informacije, dok mi govorimo "kad bude Nemačka, i mi ćemo" - Nemačka nas je sustigla i prestigla, iako smo mi krenuli u naša istraživanja pre tačno 20 godina!

I odmah da odgovorim onima koji pričaju da lobiram za litijum ili za Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju", napisala je Brnabić na mreži Iks. 

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: