Politika 19

21.06.2024.

13:03

Vučić razgovarao sa Makronom: "Zamolio sam da stane uz Srbiju na njenom putu ka očuvanju mira"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Izvor: B92.net

Vučić razgovarao sa Makronom: "Zamolio sam da stane uz Srbiju na njenom putu ka očuvanju mira"
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

"Odličan razgovor sa predsednikom @emmanuelmacron o gorućim pitanjima u našem regionu, aktuelnim političkim promenama u evropskim i globalnim okvirima i njihovom mogućem uticaju na Srbiju i njeno mesto u datom kontekstu.

Razgovarali smo i o potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i sveta u celini, kao i u rešavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbednosti i ekonomske stabilnosti.

Dok Evropa prolazi kroz period tranzicije i neizvesnosti, naglasio sam važnost kontinuiteta u rešavanju pitanja od značaja za Srbiju, pogotovo u pogledu Kosova i Metohije i uslova u kojima živi obespravljena srpska zajednica. Ponovio sam da ovo pitanje i dalje treba da zauzima visoko mesto na agendi EU, uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbednosti za srpski narod.

Istakao sam da zalaganje za dijalog ostaje temelj politike Srbije u regionalnim odnosima i najvažniji činilac u rešavanju teških pitanja koja su pred svima nama. Zato sam zamolio predsednika @emmanuelmacron da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće", objavljeno je na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: