Politika 4

08.06.2024.

13:28

Vučić: Naš najveći interes je očuvanje mira; Nikada Srpsku nećemo ostaviti na cedilu

Aleksandar Vučić govorio je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, naglašavajući da su najveći interesi čitavog srpskog naroda mir i ekonomija.

Izvor: B92.net

Vučić: Naš najveći interes je očuvanje mira; Nikada Srpsku nećemo ostaviti na cedilu
FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Podeli:

"Nije lako posle Dodika govoriti, a počeću od onoga što je on naglasio kao važno..."

"Analizirajući sve naše greške, pre 10 godina smo napravili dogovor, a to je da bez obzira na sve razlike ili međusobne odnose da naš narod to ne sme da trpi i da nikada u Srbiji ne sme da se čuje nešto ružno o RS i obrnuto...", započeo je on.

"Neretko smo se stideli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvek imamo nešto dakažemo o onima sa druge strane Drine... Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nečeg drugog, uvek sa se osećao kao prekodrinski Srbin."

Kako je napomenuo nije bilo teško pogoditi šta će se dešavati u svetu kada "udari sila na silu" i dešavanja u Ukrajini nas uvode u katastrofu.

"Mi smo verovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. veku. Najveći srpski interes je očuvanje mira,"  rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

O Kosovu i Metohiji

Vučić se nakon toga osvrnuo na situaciju na Kosovu i rekao:

"Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada neće dozovliti da ostane bez svog imena i prezimena, i bez srpske države koliko god to teško bilo."

Najjači sprski interes je mir

On je napomenuo da ćemo čuvanjem mira graditi budućnost.

On je dodao da je dijalog jedini metod za dolazak do rešenja između Srbije i Albanije, kao i da "ne postoji drugo rešenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom."

"U samoj delkaraciji pažljivo su birane reči, mi smo uvažili određene zahteve Srpske, jer smatramo da je to sabornost, prihvatili smo to zato što ne možemo mi biti ti koji ćemo ljudima iz Srpske govoriti da znamo bolje od njih šta su njihovi problemi," dodao je Vučić.

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

"Bez ekonomije nema ni kulture"

"Oni koji su tražili da se deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija.

Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak ekonomski svakog našeg čoveka i Srbije i Srpske je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu," rekao je on.

"Od vitalnog je intresa za sve nas i to nam daje snagu.

Bez ekonomije nema očuvanja ćirilčnog pisma ni jezika, jer ne možemo ulažemo u udžbenike, muzeje, pozorišta i sve drugo... Ta ekonomija znači privlačanje novih investitora," saopštio je Vučić.

O sramnoj rezoluciji

"Bilo smo izloženi teškim pritiscima popitanju tzv. Kosova u Savet Evrope, s tim da nisu ispunili ništa iz sporazuma, a donošenje rezolucije o Srebrenici, koja je bila mesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo.

Ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo dogovor: Ako je 2015. doneta generlana rezolucija o genocidima počinjenim u svim delovima sveta zašto je morala da se donosi specifična 9 godina kasnije? Još jedno pitanje: Da li je ovarezolucija donela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili?

Pa upravo zbog toga da se mi sukobljavamo pa da nam dođu "mirotovorci" iz sveta koji će donositi pravila kako njima odgovara," jasno je rekao Vučić.

O deklaraciji

Aleksandar Vučić je potom napomenuo da u dekalraciji nema reči o razdruživanju, napominjući da "ne želi da ulazi u unutrašni problem", kao i da se nada da će Srpska uspeti mirnim putem da reši problem koji ima.

"Nikada Srbija neće ostaviti Srpsku na cedilu, moja molba je samo da pokušate mirno i u okviru Dejtona da rešimo to," rekao je Vučić.

"Ova deklaracija se poziva na Dejton, i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći deo toga reći.

Dakle, pozivamo se na Dejton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garat, a oni će nam reći a niste vi garant...

U Hrvatskoj imate 20 hiljada Hrvata pravoslavne vere, a to je tekovina NDH i lažnog patrijarha kako bi Srbi koji su se borili protiv ustaškog režima okrenuli nekom drugom," rekao je Vučić.

"O tome se ćuti... Zabranjuju nam da posetimo Jasenovac, i ćute svi. Zbog toga ćemo da gradimo i izgradimo i formiramo tim, ja sam kriv što smo bili neposobni prethodnih godina, ja ću sada da nagledam to i da što pre izgradimo i Donju Gradinu i Beograd. Naćićemo pogodno mesto da ceo svet može i u Beogradu i Donjoj Gradini da vidi kakvo je bilo stradanje srpskog naroda," dodao je on.

On je takođe istakao da delegacija sa Kosova i Metohije nije dobila reč jer oni već imaju svoje predstavnike u predsedniku Srbije.

O Svesrpskom saboru

Aleksandar Vučić napomenuo je da je svestan da mnogi u regionu Svesrpski sabor smatraju glupošću, pa čak i cirkusom.

"Jako sam srećan što su se svi ministri konačno upoznali, što su mogli da razgovaraju, što su im se javile nove ideje, što znaju ljudi iz Republike Srpske koje lekove i generičke baze imamo i što znaju za druge stvari koje ćemo zajedno moći da radimo," rekao je Vučić.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

20 h

Podeli: