Kosovo 0

18.10.2024.

12:56

Petković se sastao sa Zijade: Nezamenljiva uloga Misije UN u očuvanju mira na KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na Kosovu Кarolin Zijade.

Izvor: Kosovo online

Petković se sastao sa Zijade: Nezamenljiva uloga Misije UN u očuvanju mira na KiM
FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr

Podeli:

Oni su razgovarali o političko bezbednosnoj situaciji na Кosovu i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, koja je zakazana za 30 oktobar, i na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je na početku razgovora ukazao na nezamenljivu ulogu Misije UN na Кosovu u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava, i izrazio je očekivanja da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti mogući, a još manje tolerisani.

"Upozorivši na činjenicu da je bezbednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, Petković je konstatovao da će predstojeći izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika biti od suštinskog značaja za razumevanje postojeće situacije na КiM i nemogućih uslova života u kojima se nalazi srpski narod na КiM, uz sagledavanje svih činjenica i datih okolnosti koje su ka tome dovele", navodi se u saopštenju.

Petković je Zijade upoznao sa poslednjim događajima na Kosovu, ukazavši da su jednostrani, protivpravni i eskalatorni potezi Prištine usmereni ka stvaranju nepodnošljivih uslova za život srpskog naroda i prete da dovedu do njegovog potpunog progona sa Кosova.

"To pokazuje jasnu nameru Aljbina Кurtija da nasilnim gašenjem srpskih institucija, nasiljem, terorom i svakodnevnim pritiscima uspostavi etnički čisto Кosovo i Metohiju i dovede do njegove potune albanizacije", istakao je Petković.

Dodao je da svi problemi sa kojima se srpski narod na Kosovu suočava, nedvosmisleno potvrđuju da je Srbima neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu više od jedanaest godina.

Petković je sagovornici preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Кosovu i u regionu, kao i rešenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi.

"To podrazumeva prevashodno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primenjivati", zaključio je Petković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: