Kosovo 0

09.10.2024.

15:05

Ministar sporta u poseti Raški: Radimo na strategiji opstanka srpskog naroda na KiM i u sportskoj sferi FOTO

Ministar sporta Zoran Gajić posetio je danas Raški okrug, gde je sa predsednikom opštine Darkom Milićevićem razgovarao o aktuelnoj situaciji u sportu u ovoj opštini, a potom je na sastanku sa predstavnicima srpskih sportskih saveza sa Kosova i Metohije.

Izvor: B92.net

Ministar sporta u poseti Raški: Radimo na strategiji opstanka srpskog naroda na KiM i u sportskoj sferi FOTO
Ustupljena fotografija

Podeli:

On je sa njima razgovarao o novoj strategiji u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji i, u svemu tome, sporta kao slobodne ljudske aktivnosti usmerene na razvoj psiho-fizičkih sposobnosti, a koja je kao i svi ostali segmenti društvenog života srpskog stanovništva na KiM izložena aparthejdu koji sprovodi prištinski režim.

"Situacija sa sportom na KiM je veoma specifična, sport je nažalost jedna od prvih sfera koja ispašta zbog iživljavanja vlasti u Prištini i zbog onog momenta kada su Olimpijski komitet, FIFA, UEFA, FIBA FIVB, IHF i ostale evropske i svetske konfederacije dozvolile takozvanom Kosovu da ima svoje sportske saveze.

Ipak, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su svi naši sportski radnici ostali u sistemu Srbije i obavljaju svoje delatnosti.

Posebnu zahvalnost moram da uputim Raški i Novom Pazaru koji ih primaju u goste da ovde igraju kao domaćini jer tamo postoje određeni problemi koji su nasleđeni u prethodnim godinama i koje smo sada dogovorili kako da rešavamo.

Jedan deo tih problema treba da se rešava preko Ministarstva, jedan preko Kancelarije za KiM, jedan deo preko srpskih saveza čija rukovodstva sede u Beogradu  - to nam je visoko na agendi rada", poručio je Ministar Gajić.

Govoreći o razvoju sporta u manjim sredinama, ministar Gajić je istakao koliko su važna ulaganja i u toj oblasti, budući da, kako kaže, vrhunski sportisti često dolaze iz malih klubova, a osim toga, fokus Ministarstva nije samo vrhunski sport, nego i fizička kultura i rekreacija.

Ustupljena fotografija

"Mali klubovi su ti koji uzimaju decu od najranijeg uzrasta i sa njima ulaze u ranu sportsku specijalizaciju, odakle oni dalje kreću prema velikim klubovima i reprezentaciji. Tako da je presudno važno da imamo svuda infrastrukturu i sistem", naveo je Gajić.

Predstavnicima srpskih sportskih saveza sa KiM, Ministar Gajić je poručio da su oni od izuzetne važnosti za  srpski sport i pre svega za sve sportske radnike i sportiste naše zemlje koji žive i rade na teritoriji južne srpske autonomne pokrajine.

Kako je istakao ministar Gajić, Srbi su uvek okrenuti budućnosti i zato je važno razgovarati o novoj strategiji u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji  u svim sferama društvenog života, pa tako i u sportskoj.

Na sastanku sa predsednikom opštine Raška razgovarano je još i o unapređenju delatnosti sporta i upravljanja i održavanja sportskih objekata na teritoriji opštine Raška, radi vršenja poslova promocije i razvoja sporta, kordinacije aktivnosti privrednih i drugih subjekata u sportu, sportskog i rekreativnog obrazovanja.

Ministar Gajić posetio je Đurđeve stupove

Po završetku sastanka u Raški, ministar sporta je bio gost oca Gavrila, starešine manastira Đurđevi stupovi na Goliji, i savetnika za bezbednost predsednika Republike Srbije Milorada Veljovića, na mestu gde je Srpska pravoslavna crkva dala u zakup zemljište kako bi se tu izgradio Obrazovno-naučni centar Ras.

Ustupljena fotografija

Ovaj naučni centar, dat je na korišćenje učenicima širom Srbije i iz dijespore, kako bi se iskoristili kulturno-istorijski potencijali ovog dela Srbije i planine Golije, jedne od najlepših i najšumovitijih planina Srbije koja se proteže na teritoriji opština Ivanjica, Novi Pazar, Sjenica i Kraljevo.

Kako je najavio ministar Gajić, Ministarstvo sporta će dati stručno mišljenje o tome kako napraviti sportske sadržaje u okviru projekta "Ras".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: