Kosovo 0

08.10.2024.

9:12

"Kada postoji politička volja Zapada, Kurti može da se zaustavi"

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun izjavio da kada postoji volja Zapada, kosovski premijer Aljbin Kurti može biti zaustavljen.

Izvor: Tanjug, RTS

"Kada postoji politička volja Zapada, Kurti može da se zaustavi"
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Drecun je to rekao povodom odluke Prištine da ukine zabranu mere o ulasku robe iz centralne Srbije na teritoriju AP KiM.

"Ovo pokazuje da kada postoji politička volja na Zapadu, onda mogu da izvrše dovoljno snažni pritisak na Prištinu. Kada ima političke volje Kurti može da se zaustavi", rekao je Drecun za RTS.

Kako je rekao privremene prištinske institucije su delimično ukinule meru zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, koju su usmeno uvele pre više od godinu dana, odnosno mera važi samo za punkt Merdare.

Drecun je rekao da je odluka Prištine o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije na teritoriju KiM diskriminatorska politička odluka protivna sporazumu Cefta, uvedena zbog hapšenja trojice pripadnika kosovske policije koji su prešli adminisrativnu liniju.

On je dodao da je nakon toga Priština počela da trguje i tražili su da budu predstavljeni u Cefti kao "država Kosovo", ali da je Nemačka zapretila dovoljno jako i došlo je do ukidanja mere.

"To pokazuje da kada postoji politička volja na Zapadu, onda mogu da izvrše dovoljno snažni pritisak da Priština odustane od jednostranih mera i da promeni odluke. Ne stoji priča da Zapad nema dovoljno uticaja", naglasio je Drecun.

Prema njegovim rečima, sada ćemo videti kako će se Priština ponašati, jer oni otvaraju samo jedan prelaz na Merdaru za transport robe iz Srbije i naglašavaju da do nabavke skenera moraju ručno da pregledaju robu.

Istakao je i da ne veruje da će posle ovog uslediti pritisak da se formira ZSO. "Suština problema je što Zajednica srpskih opština nije formirana. Zato ne možete da odblokirate dijalog", ocenio je Drecun.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: