Kosovo 0

07.10.2024.

19:27

Pripremno ročište protiv Januzija i Bahtijarija optuženih za zastrašivanje svedoka

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu danas se održava pripremno ročište u sudskom procesu protiv nekadašnjih pripadnika tzv. OVK Sabija Januzija i Ismeta Bahtijarija, koji su optuženi za zločine protiv sprovođenja pravde, odnosno za zastrašivanje svedoka.

Izvor: Tanjug

Pripremno ročište protiv Januzija i Bahtijarija optuženih za zastrašivanje svedoka
EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Podeli:

Januzi i Nahtijari uhapšeni su pre godinu dana i od tada su u pritvoru u Hagu.

Optuženi su da su, zajedno sa bivšim vođom tzv. OVK Hadžijem Šaljom, pretnjama i nuđenjem poklona pokušali da jednog svedoka odvrate od davanja iskaza na suđenju bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, kojima se u Hagu sudi zbog ratnih zločina na KiM.

Optužnica tereti Šalju, Januzija i Bahtijarija za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti i zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

U optužnici je navedeno da su Januzi i Bahtijari, po nalogu Šalje, u dva navrata  kontaktirali sa svedokom kako bi ga, ozbiljnim pretnjama i obećanjem poklona, naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u postupku pred Specijalizovanim većima.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: