Kosovo 0

30.09.2024.

13:20

NATO šalje još vojnika na Kosovo i Metohiju

NATO će od danas do 16. oktobra rasporediti oko 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) na Zapadni Balkan, kako bi započeli s treninzima i bili spremni da pomognu pripadnicima Kfora.

Izvor: Tanjug

NATO šalje još vojnika na Kosovo i Metohiju
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Iz Kfora je saopšteno da je ovo prvi put da su raspoređeni pripadnici ARF-a od kako je ta formacija uspostavljena u julu ove godine, i dodaje se da će 50 pripadnika Operativnog tima za vezu i izviđanje unutar ARF-a biti raspoređeno u AP Kosovu i Metohiji, dok će ostali biti raspoređeni u Severnoj Makedoniji.

''Raspoređeno osoblje uvežbavaće se kako bi se održao visok nivo spremnosti i testirale veštine i procedure da se brzo rasporede velike snage. Deo  uprave ARF-a biće privremeno integrisan u komandnu strukturu misije Kfora, sa zadatkom da se utvrde logisitčke, infrastrukturne i operatvine potrebe za Kfor, što treba da predstavlja značajno osnaženje stanja Kfora'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ARF ''strateška, visoko pripremljena snaga spremna na delovanje na više područja''.

''U stanju je da se rasporedi u kratkom roku'', navodi se u saopštenju.

Iz Alijanse je saopšteno da raspoređivanje snaga ARF-a, zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga najavljenih ranije meseca, ''šalje jasnu poruku'' rešenosti NATO-a da očuva mir i stabilnost u regionu, i govori o spremnosti Alijanse da brzo reaguje.

Saveznička komanda u Napulju (SKN) blisko prati situaciju na Zapadnom Balkanu, koji je u sapopštenju označen kao strateški važan za Alijansu.

''Napetosti koje se ponavljaju i nekoordinisani potezi podigli su nivo zabrinutosri kod saveznika i partnera NATO-a o miru širom Kosova, stabilnosti u regionu i bezbednosti trupa NATO-a i partnera'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SKN pruža podršku Kforu u implementaciji mandata koji se bazira na rezoluciji UN 1244 iz 1999. godine, kako bi se osiguralo sigurno i bezbedno okruženje za ''sve narode i zajednice koje žive na Kosovu'' i kako bi se svima omogućila sloboda kretanja u svakom momentu.

''Pripadnici Kfora deluju kao treće-pozivci, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i snagama misije Euleksa, koji su prvi i drugi pozivci'', stoji u saopštenju.

Pročitajte još:

Mesec dana od upada tzv. kosovske policije u srpske institucije na severu AP KiM

Kancelarija za KiM: Brutalan napad; Duboko zabrinjavajuće

Nastavak suđenja vođama OVK: Svedoči 92. svedok

Teror nad Srbima: U Gračanici pretučen i opljačkan stariji bračni par

Jaka eksplozija u Zvečanu: Oštećena benzinska pumpa koju čuva Kurtijeva policija VIDEO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

20 h

Podeli: