Kosovo 2

26.09.2024.

12:14

Odlazeći komandant Kfora: Uspešno smo održali mir

Odlazeći komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš izjavio je da je u proteklih godinu dana, Kfor uspešno održao mir i bezbednost širom KiM i svim zajednicama na toj teritoriji poručio da nastave da teže razumevanju i saradnji.

Izvor: Tanjug

Odlazeći komandant Kfora: Uspešno smo održali mir
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Međutim, kako je rekao, tenzije i dalje tinjaju, nepoverenje među zajednicama koči napredak, a politički dijalog između Beograda i Prištine i dalje se suočava sa preprekama.

"S tim u vezi, NATO i Kfor u potpunosti podržavaju dijalog uz posredovanje EU kao okvir za trajno rešenje nerešenih pitanja. Ostajem optimista da se, uz strpljenje, upornost i konstruktivan stav sa svih strana, te prepreke mogu prevazići", rekao je Ulutaš, koji odlazi sa funkcije 11. oktobra 2024, a naslediće ga general-major Enriko Barduani iz Italije.

Ulutaš je smatra da, "uprkos njihovim razlikama, sve zajednice na Kosovu dele zajedničku nadu u mirnu i naprednu budućnost".

Ulutaš je, kako se navodi u saopštenju iz sedišta NATO-a u Briselu, rekao da je imao privilegiju da radi zajedno sa muškarcima i ženama Kfora iz 29 zemalja - uključujući NATO saveznike i partnere, koji "oličavaju profesionalizam i dubok osećaj posvećenosti misiji".

On je takođe rekao da je tokom njegovog mandata Kfor sprečio rizike izbijanja ponovnog nasilja i brzo obuzdao situacije koje su mogle da dovedu do incidenata ili druge eskalacije.

"Dalje smo ojačali misiju i nastavili našu ulogu nepristrasne snage, koja radi sa svim zajednicama na negovanju sigurnosti i bezbednosti za sve ljude i nastavili smo da pružamo bezbedno okruženje neophodno za napredovanje diplomatskih napora", rekao je on.

Takođe, je rekao da je vrhunac njegovog mandata bio nadgledanje koordinacije Kfora sa širokim spektrom kolega: EU, OEBS-om, UN, institucijama na AP Kosovu i Metohiji, diplomatskom zajednicom u celini i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

"Ova saradnja je i dalje od kritične važnosti, za dobrobit bezbednosti širom Kosova i za regionalnu stabilnost. Kao turski general, ponosan sam na dugogodišnju posvećenost moje nacije u očuvanju mira i podršci koju smo pružili misiji NATO-a na Kosovu. To iskustvo je produbilo moje razumevanje koliko su međunarodna saradnja i poverenje kritični za održavanje mira u složenim okruženjima", istakao je Ulutaš.

Rekao je i da je pomeranje političkog dijaloga između Prištine i Beograda i dalje ključno i da čvrsto veruje da je to moguće, ali da to zahteva hrabrost i iskrenu posvećenost obe strane.

Prema njegovim rečima, dijalog nije samo politička neophodnost, već i moralni imperativ za buduće generacije.

"Želeo bih da izrazim zahvalnost svim ljudima na Kosovu i zajednici Kfora na podršci tokom mog mandata kao komandanta misije. Budućnost Kosova je u vašim rukama i verujem da ona može biti svetla", zaključio je Ulutaš.

NATO je u saopštenju naveo da se odlazeći komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, osim sa ambasadorima zemalja članica NATO-a i njihovim partnerima, juče sastao i sa vršiocem dužnosti zamenika generalnog sekretara NATO-a, ambasadorom Borisom Rugeom.

Kako je rečeno u saopštenju, NATO traži da se za napade u Zvečanu i Banjskoj, odgovorni hitno privedu pravdi, a Srbija u tome pomogne.

Kfor ima za cilj da osigura da se takvi napadi ne ponove, dodaje NATO i ističe da je najvažnije da se obe strane uzdrže od nekoordinisanih akcija koje bi mogle da podstaknu tenzije, ugroze bezbednost ili ugroze vojnike Kfora.

NATO nastavlja da podržava Dijalog koji vodi EU kao okvir za postizanje dugoročnog, održivog rešenja koje poštuje prava svih zajednica, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: