Kosovo 0

23.09.2024.

9:29

Nastavlja se suđenje bivšim vođama OVK; Saslušan 88. svedok

Pred Specijalnim sudom u Hagu danas se nastavlja suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Izvor: Tanjug/Kosovo online

Nastavlja se suđenje bivšim vođama OVK; Saslušan 88. svedok
EPA-EFE STR

Podeli:

Na prošlom ročištu održanom u četvrtak, 88. svedok je završio svedočenje na zatvorenoj sednici za javnost.

Prema rezimeu Suda koje je pročitao tužilac Filipo De Minićis, svedoka su uhapsili pripadnici OVK i odveli u Fabriku metala u Kukešu gde je svedočio smrti jedne osobe.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima tzv. OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

Suđenje je počelo 3. aprila 2023. godine, a u četvrtak je 88. svedok završio svedočenje. Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Panika u Evropi: "Loviće" i Nemce?

Nemačka uvodi nove sisteme za odbranu svojih vladinih aviona, posebno onih koji prevoze visoke državne zvaničnike, poput kancelara Olafa Šolca, predsednika Franka-Valtera Štajnmajera i ministarke spoljnih poslova Analene Berbok.

12:13

21.9.2024.

1 d

Podeli: