Kosovo 0

18.09.2024.

16:21

Ukinuta viza za srpske pasoše s KiM

Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, potpisana je danas u Strazburu.

Izvor: Tanjug

Ukinuta viza za srpske pasoše s KiM
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Uredbu su potpisali predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Metsola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetu EU.

Potpisivanju uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama Uredbe u pogledu nosilaca srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije prisustvovali su i predsedavajući Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Havijer Sarsalehos i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza. Kako je ranije za Tanjug objasnio Nemec, pošto odluku potpišu Savet EU i Evropski parlament, ona će biti objavljena u Službenom listu EU, posle čega će moći da počne njena primena.

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša s AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM.

Srbi s KiM koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: