Kosovo 0

17.09.2024.

14:04

Nemačka želi tzv. Kosovo...

Nemačka želi da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, ali za to treba da se ispune preduslovi što je proces s mnogo učesnika, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Katrin Dešauer.

Izvor: Beta

Nemačka želi tzv. Kosovo...
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Dešauer je na konferenciji za novinare na pitanje da li je nemačka vlada odustala od podrške članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, rekla da "takvu sugestiju ne može tako da potvrdi".

"Naprotiv, pre svega je reč o tome da treba ispuniti preduslove. Želimo da vidimo Kosovo u SE. To smo u nekoliko navrata ponovili. To je ministarka spoljnih poslova (Analena Berbok) jasno rekla na sastanku šefova diplomatija Saveta Evrope u maju u Strazburu. Ali nekada su to naprosto i jako dugotrajni i naporni procesi koji treba da napreduju", rekla je portparolka.

Upitana "ko koči", ona je odgovorila: "U svakom slučaju ne mi, pošto vi praktično sugerišete da mi to više ne želimo".

Ponavljajući da vlada u Berlinu želi tzv. Kosovo u Savetu Evrope, rekla je da je to proces "sa mnogo učesnika koji to treba da omoguće, a do te tačke još nismo stigli".

"I dalje se blisko dogovaramo sa partnerima, kako u Savetu Evrope, tako i u drugim forumima unutar EU", rekla je juče Dešauer, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Komentarišući to što je novinar u pitanju povezao članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope sa Berlinskim procesom, ona je rekla da su to dva "različita aspekta".

Berlinski proces je, kako je rekla, nemačka vlada pokrenula s ciljem da države Zapadnog Balkana na redovnim konferencijama postignu politički dogovor o nekim ključnim pitanjima da bi se ubrzalo njihovo približavanje Evropskoj uniji.

"Sada još ne mogu ništa da najavljujem, ali se u redovnim izveštajima i na konferencijama težište stavlja na različite teme, a ove godine je to, primera radi, akcioni plan za zajedničko regionalno tržište. U prvom planu su uvek i neki aspekti snabdevanja, koji sada igraju jako važnu ulogu, dobrosusedski odnosi i tema mladih, odnosno omladinske razmene", rekla je portparolka.

Tzv. Kosovo je u maju 2022. zvanično podnelo zahtev za prijem u SE, a taj zahtev je polovinom aprila ove godine podržala i Parlamentarna skupština SE. Međutim, u maju to pitanje nije uključeno u dnevni red sastanaka Komiteta ministara SE u Strazburu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: