Kosovo 5

14.09.2024.

15:14

Vlada Srbije zasedala: Naložene hitne mere; "Vraćamo obavezno služenje vojnog roka" FOTO/VIDEO

Posebna sednica Vlade Srbije na kojoj su se razmatrale najavljene mere vezane za Kosovo i Metohiju je završena.

Izvor: B92.net

Vlada Srbije zasedala: Naložene hitne mere; "Vraćamo obavezno služenje vojnog roka" FOTO/VIDEO
Shutterstock/Lunja

Podeli:

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas, posle posebne sednice Vlade Srbije, da je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva da primene u smisu pravne i socijalno ekonomske zaštite i aktivnosti i zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa.

"I to je ono što je direktno povezano sa onih pet oblasti u kojima je predsednik  pričao, vraćanje stanje pre ovih jednostranih poteza vlade Albina Kurtija. To je svakako da proglasimo Kosovo i Metohiju kao području posebne socijale zaštite. To je dalje jačanje srpskih institucija na KiM i njihovo osnaženje i nedozvoljavanje  da one budu ugašene", rekao je Vučević.

On je istakao da je vrlo bitna i formiranje posebnog ili specijalnog, a videće se kako će se formalno-pravno definisati, odeljenja tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih dela vezana za ono što se dešava na Kosovo i Metohiji.

"Hoćemo da znamo odgovornost svakoga onoga ko sprovodi ovo nasilje nad Srbima, nad srpskom imovinom", poručio je Vučević.

Takođe, ići će se sa zahtevom ka Skupštini Srbije da nevažećim, odnosno nelegalnim proglasi sve akte koji su suprotni sporazumima između pregovarčkih strana od proglašenja tzv. Kosova.

"Znači sve ono što se činilo jednostrano, sve ono što je poništavalo dogovore i napore za nas ne postoji, nevažeće, neobavezujeće i ne može da proizvodi pravno dejstvo", rekao je Vučević.

Ministarstvu odbrane naloženo da pokrene proceduru obaveznog služenja vojnog roka

Vlada Srbije usvojila je danas na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

"Mislim da će Vlada Srbije do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici Vlade Srbije, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišamo na 75 dana", rekao je.

Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sledeće godine.

Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su recimo završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim organizacijim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.

"Nama će trebati mladi momci koji znaju da vode i voze besposadne letelice, dronove, tako da će imati i klasičan oblik služenja vojnog roka, ali imaćemo i mladiće koji su određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama Vojske Srbije pomognu državi svojim znanjem i veštinama", rekao je Vučević.
 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predstavio sinoć tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

Takođe, podsetimo, šef diplomatije Marko Đurić, ranije danas je najavio da bi na sednici trebalo da sva ministarstva dobiju zadatke iz svoje nadležnosti kako bi ove mere bile što efikasnije operacionalizovane, kako bi se brže i bolje osetile na terenu i kako bi podrška i pomoć što pre stigla u narod.

Izvor: Tanjug/Zoran Colić

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: