Kosovo 2

07.09.2024.

20:30

Prekinute blokade punktova: Prištini rok do 1. oktobra da se ispune zahtevi

Blokade na administrativnim prelazima Brnjak i Merdare prekinute su danas popodne, nakon gotovo devet dana.

Izvor: Tanjug

Prekinute blokade punktova: Prištini rok do 1. oktobra da se ispune zahtevi
Profimedia

Podeli:

Srbi su privremenim prištinskim institucijama dale rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, a u suprotnom će preduzeti radikalnije mere, potvrdio je za Tanjug predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević.

On je rekao da blokada nema ni na jednom administrativnom prelazu, navodeći da se na Jarinju saobraćaj sve vreme odvijao normalno, s tim što se zaustavljao teretni saobraćaj onih sa dokumentima tzv. Kosova.

Rojević je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji svesni da njihovi zahtevi ne mogu da se ispune "za dan", ali da je važno da prate da prištinska strana radi na ispunjenju zahteva.

"Mi nismo hteli da blokiramo i da divljamo, već da pokažemo da će se blokade dogoditi i da ako naši zahtevi, da se stanje na KiM vrati u normalno stanje, ne budu ispunjeni - mi ćemo postupiti radikalnije", rekao je Rojević.

On je objasnio da Srbima celodnevne blokade ne idu u korist, jer se time onemogućava prolazak studentima i mnogim Srbima da idu na posao i zbog toga su odlučili da privremeno prekinu blokade i da privremenim prištinskim institucijama daju rok da ispune zahteve.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja saopštio je ranije danas da su prelazi Merdare i Brnjak otvoreni za saobraćaj, precizirajući da je prištinska strana odustala od blokada nakon odluke Srba da prekinu blokade.

Privremene institucije u Prištini su rano jutros zatvorile prelaze Brnjak i Merdare, nakon što su aktivisti više srpskih udruženja blokirali saobraćaj u blizini nekoliko punktova iz pravca Srbije.

Tzv. kosovska policija upala je u petak, 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

U nedelju su prištinske institucije postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta tzv. kosovska obeležja.

Na objektu u kom su se nalazili PIO fond i Kosovsko-Mitrovački okrug zalepljene su papirne table na kojima piše: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Ministarstvo rada i transfera.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: