Kosovo 6

05.09.2024.

17:07

Najavljena blokada administrativnih prelaza ka KiM; "Ne odlazimo dok nam ne ispune zahteve"

Predsednik Udruženja građana Kosovskomitrovičkog okruga Raša Rojević saopštio je da će sutra, u petak 6. septembra, početi višednevna blokada administrativnih prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Izvor: Beta

Najavljena blokada administrativnih prelaza ka KiM; "Ne odlazimo dok nam ne ispune zahteve"
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Podeli:

Rojević je agenciji Beta kazao da će blokadu organizovati zavičajna udruženja građana s Kosova i Metohije i da će biti blokirana četri od pet administrativnih prelaza iz pravca centralne Srbije i Crne Gore. 

"Blokada će početi sutra u 18 časova i trajaće sve dok se sa severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima. Zahtevamo i da Kfor, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na severu Kosova", kazao je Rojević. 

Prema njegovim rečima, blokade će trajati sve dok se svi zahtevi građana ne ispune. 

"Blokiraćemo prelaze Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane centralne Srbije, i prelaz Kulu na putu Peć–Rožaje s crnogorske strane. Administrativni prelaz Končulj za sada neće biti blokiran. Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima. Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta tzv. Republike Kosova", rekao je Rojević i dodao  da će na svakom prelazu u blokadi učestvovati najmanje po 400 ljudi.

Podsetimo, spske institucije na KiM blokirale su snage tzv. kosovske policije, a dugim cevima blokiran je i most na Ibru.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

19 h

Podeli: