Kosovo 0

01.09.2024.

11:13

Duge cevi na ulicama Kosovske Mitrovice; Pojačava se prisustvo Kfora na mostu; "Ovo je deo obuke"

Pripadnici takozvane kosovske policije naoružani dugim cevima i jutros su raspoređeni ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici koje su u petak nasilno zatvorili.

Izvor: Tanjug

Duge cevi  na ulicama Kosovske Mitrovice; Pojačava se prisustvo Kfora na mostu; "Ovo je deo obuke"
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirna, ali se među građanima osećaju tenzije.

Na mostu na Ibru i dalje se nalaze parkirana dva oklopna vozila italijanskih karabinjera Kfora, kao i jedno policijsko vozilo u blizini.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi.

Akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Italijanski sastav Kfora pojačao prisustvo na mostu

Pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija iz italijanskog sastava Kfora raspoređeni su danas na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde su dosad bila oklopna vozila karabinjera kao i jedno policijsko vozilo u blizini.

Italijanski karabinjeri su, kako je rečeno novinarima, izveli pokaznu vežbu i trenutno su raspoređeni u kordonu na mostu. Pripadnici takozvane kosovske policije naoružani dugim cevima i jutros su raspoređeni ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici koje su u petak nasilno zatvorili. uske

"Ovo je deo periodične obuke"

Dodatni resursi koji pripadaju Multinacionalnoj specijalizovanoj jedinici KFOR-a privremeno su stacionirani na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je za Tanjug u toj misiji.

U odgovoru na pitanje da li je KFOR pojačao svoje snage na mostu na Ibru nakon što je tzv. kosovska policija upala u srpske institucije na severu KiM i nakon najava Prištine da će most otvoriti za saobraćaj automobila, navedeno je da su dodatna raspoređivanja deo periodične obuke koju KFOR sprovodi kako bi "testirao svoje dugogodišnje procedure i zaštitio svoje najviše operativne standarde".

KFOR navodi da je stalno prisutan na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja da sprovodi redovne patrole u ​​njegovoj okolini. Na pitanje kakva je trenutna situacija na severu KiM, navedeno je da KFOR prati bezbednosnu situaciju na severu i ostaje na oprezu.

"U dobrom je položaju da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio da ispunjava svoj mandat UN-a i da odgovori na svaki dalji relevantan razvoj događaja", ističe se u odgovoru.

Misija je ponovila svoju čvrstu posvećenost da doprinese bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na KiM, u svakom trenutku i nepristrasno, pod mandatom UN.

Italijanski karabinjeri stalno su stacionirani na mostu na Ibru, a danas su na mostu raspoređeni i pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija iz italijanskog sastava KFOR-a, koji su, kako je rečeno novinarima, izveli pokaznu vežbu i trenutno su raspoređeni u na mostu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: