Kosovo 3

31.08.2024.

13:00

Vučević: Kurtijev teror se nastavlja, ne smemo nasesti na provokacije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, povodom upada tzv. kosovske policije u srpske institucije na severu KiM, da se nastavlja teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM.

Izvor: Tanjug

Vučević: Kurtijev teror se nastavlja, ne smemo nasesti na provokacije
F.S./ATAImages

Podeli:

On je naglasio da se nad Srbima teror nastavlja pre svega na severu i da je situacija gotovo neodrživa, ali da ne smemo da nasednemo na provokacije.

Vučević je, odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše to što su Kurtijevi specijalci upali ponovo na sever KiM i to samo sat vremena nakon što je iz Srbije otišao predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao da je to verovatno bio vremenski plan Kurtijevog režima.

"Situacija je gotovo neodrživa. Mi ne smemo da nasedemo na provokacije, ne smemo da uvedemo Srbiju u rat. Kurtijev cilj jeste da naši živci budu potpuno istrošeni, istanjeni, da dođe do ishitrene reakcije naše države i da naravno odemo u pravcu u kojem ne želimo da idemo i ne treba da idemo, to su sukobi, ratovi", istakao je Vučević nakon obraćanja na centralnom godišnjem okupljanju dijaspore i Srba iz regiona održanom u Skupštini Srbije.

Dodao je da ne treba da zaboravimo da na teritoriji KiM postoje i trupe KFOR-a, odnosno NATO alijanse i izrazio uverenje da KFOR ima svest o svojoj odgovornosti po pitanju bezbednosti.

Vučević je istakao da svi građani na KiM pozdravljaju jasnu poruku komandanta KFOR-a da ta misija ne daje saglasnost za otvaranje mosta na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

"Međutim, veoma sam zabrinut kako će Srbija opstati na KiM, jer nakon jučerašnjih upada i zauzimanja opštinskih uprava, institucija na severu KiM, ostaje Kurtiju još samo da nam upadnu u škole i vrtiće i to je to. U sve je upao i sve je zatvorio i svaki put vidimo reakcije koje su oštre, ali bez nekog rezultata", rekao je Vučević.

Naglasio je da nije vreme da međunarodni faktor samo daje saopštenja, nego da preduzmu konkretne akcije. "To je njihova obaveza. To nije pitanje njihove dobre volje. Oni su isto potpisnici Kumanovskog sporazuma i donosioci Rezolucije 1244", naveo je Vučević.

Dodao je da "međunarodni faktor" ima obavezu da ne dozvoli ono što se danas dešava na KiM. Premijer je istakao da niko ne sumnja da je Kurtijeva politika da etnički očisti KiM od Srba.

Vučević je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa Srbima na KiM i da je tražen sastanak Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas u Pragu učestvuje na GLOBSEC2024 forumu, razgovara sa svima o tom pitanju.

"To su u ovom trenutku jedine naše moguće akcije koje nas ne vode u rat. Sve drugo je da podignemo vojsku, a onda ćete reći zašto idemo u rat. I zašto državu vodimo u sukobe. Imamo opciju da se politički borimo, da o ovome pričamo javno", rekao je premijer.

Dodao je da imamo i drugu opciju, koja, kako je naveo, zahteva onaj put kojim ne bi želeo da Srbija ide jer nas zaustavlja na svim drugim poljima.

"Kurti to želi. Kurti želi našu ishitrenu reakciju. Voleo bih da imamo svi zajedno, nije to pitanje Vlade, nego kao država, da imamo instrumente da možemo još delotvornije braniti Srbiju na KiM", rekao je on.

Dodao je pojedine nevladine organizacije nisu osudile napade na KiM i ne kažu ni reč o tome šta se dešava an KiM, ali da svaki dan "galame o drugim temama u Beogradu" i "drže predavanja o ljudskim pravima i slobodama u Srbiji".

Vučević je ocenio da ovi napadi Kurtija verovatno nerviraju i zemlje Kvinte i da njima podiže više tenziju, nego što oni to žele.

"Nisam siguran da i njima odgovara ovaj vid tenzije i pritiska i svega onoga što Kurti radi prema Srbima na KiM. To je moj utisak, možda grešim. Sad, da li neko između, u tom korpusu velikih država sa Zapada, koje podržavaju kosovsku nezavisnost, negde ga dodatno ohrabruje, moguće, ne mogu da kažem da je tako, jer nemam konkretne podatke. Ali ja verujem da oni imaju instrumente i političku moć da ga zaustave. Stvarno verujem da mogu da ga zaustave", dodao je premijer.

Istakao je da su kritike povodom ovih nadada bile oštrije, ali da moraju da postoje konkretniji koraci.

"Nikako ne mogu da sebe ubedim da Kurti nikoga ne ferma, kako bi narodski bilo rečeno ili da on to može da radi bez obzira šta mu kaže SAD ili ostale zemlje Kvinte. Da ga neko podržava ne znam, ne raspolažem dokazima, ali utiska sam da sigurno ima neki vid od neke podrške. Sumnjam da je on potpuno tako sada usamljen u svemu ovome što radi", rekao je Vučević.

Navodeći da je Kurtijev plan da ujedini sve albanske teritorije i formira Veliku Albaniju, premijer je rekao da ipak veruje da će Srbija opstati i ostati na Kosovu i Metohiji i da će, uz sve muke i teror, pritiske i nepodnošljive uslove za život srpskog naroda, ostati na tom prostoru.

"A Srbija radi sve što može da uradi, a da ne ugrozi opstanak cele države. Srbija radi sve što može da čuva KiM, da vodi odgovornu politiku, svesna svih izazova sa kojima se suočava", istakao je Vučević.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: