Kosovo 32

31.08.2024.

19:25

Zgrade srpskih institucija na severu KiM i dalje blokirane; Kfor raspodelio jedinice na mostu

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.Nastavlja se haos na KiM: Oklopna vozila na glavnom mostu; Policija sa dugim cevima:

Izvor: RTS, Kosovo nline

Zgrade srpskih institucija na severu KiM i dalje blokirane; Kfor raspodelio jedinice na mostu
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

U džipovima, naoružani dugim cevima, policajci su ispred sedišta Privremenih opštinskih organa u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Policija je jutros vidljiva u Kosovskoj Mitrovici, i to ispred zgrade u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispred zgrade Privremenog organa, u blizini mosta sa obe strane.

Nakon jučerašnje akcije Kosovske policije, Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu na Ibru.

Na mostu se sad mogu videti i dva oklopna vozila, pored dva džipa karabinjera koja su tu stacionirana.

Sazvan hitan sastanak zbog situacije na KiM

Svi ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji i predstavnici EU odazvali su se još kasno sinoć pozivu Srpske liste na hitan sastanak povodom najnovije krize koju je na severu KiM izazvao premijer privremenih prištinskih institucija Alibin Kurti.

Sastanak je zakazan za danas u podne.

Stigle reakcije

Akciju Kosovske policije osudili su Ambasada SAD, ambasadori Velike Britanije, Nemačke...kao i Misija EU na Kosovu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džim O'Brajan pozvao je kosovskog premijera Kurtija i njegovu da se konsultuju i koordiniraju sa međunarodnom zajednicom i da prekinu nekoordinisane akcije koje negativno utiču na naše partnerstvo.

Petković: To su vitalne institucije, srpski narod doveden pred svršen čin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u Dnevniku RTS-a da Aljbni Kurti sprovodi etničko čišćenje.

Reč je o institucijama koje su od vitalnog značaja za Srbe, istakao je Petković, i napomenuo da to nisu paralelne, već legalne institucije.

"Srpski narod je ovim doveden pred svršen čin", istakao je Petković.

na je policija.

Euleks: Pratimo situaciju na severu KiM

Misija Euleks saopštila je da prati situaciju na severu KiM u skladu sa svojim mandatom, dok je Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

Delegacija EU u Prištini podseća da se Priština obavezala na deeskalaciju, kao i da je Unija više puta pozivala Prištinu da izbegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno da utiču na bezbednost ljudi na terenu, ali da je Priština ignorisala te pozive.

Povukao se češki kontigent Kfora

Pripadnici češkog kontingenta KFOR-a koji su od jutros u kordonu, pod opremom za razbijanje demonstracija bili raspoređeni na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, povukli su se, javlja dopisnik Tanjuga.

Na mostu je i dalje primetno pojačano prisustvo pripadnika iz italijanskog sastava KFOR-a, a na mostu su i dalje parkirana dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera.

Situacija je trenutno mirna, sa pojačanim tenzijama.

Kfor preraspodelio vojnike "iz predostrožnosti"

U Kforu, koji je od jutros pojačao prisustvo na mostu na Ibru, kažu da se radi o raspoređivanju iz predostrožnosti, prenosi RTS.

Na mostu je nekoliko sati bio raspoređen kordon karabinjera i čeških vojnika sa više vozila, ali ih na sredini mosta sada nema.

Međutim, karabinjeri su i dalje na severnom prilazu mostu i svoje prisustvo su pojačali dovoženjem blindiranih vozila.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: