Kosovo 1

30.08.2024.

7:41

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije: I Kfor je ugrožen

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus izjavio da nekoordinisano delovanje, posebno na severu KiM, može povećati rizik od nasilja.

Izvor: Tanjug

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije: I Kfor je ugrožen
Profimedia/Eren Beksac / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Podeli:

To pak, kako je rekao, ugrožava bezbednost svih, ali i trupa Kfora.

"Tokom prošle godine povećali smo broj trupa na Kosovu, kako bismo se, nažalost, bavili izazovnijim bezbednosnim okruženjem i ponovnom pojavom tenzija. Ovo još jednom pokazuje brzu posvećenost NATO saveznika i partnera održavanju bezbednosti duž Kosova i Balkana uopšte", rekao je za RTK Gofus, koji je juče boravio u Prištini i razgovarao sa premijerom privrmenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prema rečima Gofusa, dodavanje vojnih trupa, koje je trenutno neophodno, nije rešenje za dugoročni mir na Kosovu, već je rešenje političko.

"Od suštinske je važnosti da i Priština i Beograd budu konstruktivno uključeni u dijalog uz posredovanje EU kako bi se rešila preostala pitanja. Nastavljamo da pozivamo sve strane da bez odlaganja implementiraju postignute sporazume. Kao što smo videli, iznenadne i nekoordinisane akcije, posebno na severu Kosova, mogu povecati rizik od nasilja, koje ugrožava bezbednost svih ljudi na Kosovu i ugrožava trupe Kfora", istakao je Gofus.

On je dodao da to povećava zabrinutost NATO-a i partnera za stabilnost regiona i KiM i bezbednost njegovih trupa.

Gofus je naveo da vojnici Kfora ostaju privrženi svojim dužnostima, posebno na severu KiM, uz redovne patrole i pomno pracenje situacije na terenu.

"Oni rade bez prestanka da bi situacija bila mirna, sprovodeci mandat UN. To sam rekao svima sa kojima sam razgovarao, da je važno imati koordinaciju sa NATO-om o nizu pitanja, uključujuci i most na Ibru", naglasio je Gofus.

Iz kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon sastanka sa Gofusom saopšteno je da je Kurti na sastanku istakao značaj kontinuirane saradnje i koordinacije sa Kforom i NATO-om.

U saopštenju se ne navodi da li je na sastanku Gofusa i Kurtija razgovarano o glavnom mostu na Ibru, čije je otvaranje Priština najavila, iako je Kurti ranije najavio da će se na sastanku sa Gofusom razgovarati o planu otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru, iako se tome protive Srbi na KiM i Beograd, ističući da to ugrožava bezbednost Srba u pokrajini.

Otvaranju glavnog mosta na Ibru u ovom trenutku protive se i SAD, EU, Kfor i Kvinta, navodeći da to treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: