Kosovo 0

28.08.2024.

14:27

Kurti "poklekao"

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su svi nedavni sastanci i oni koje će imati u budućnosti sa međunarodnim faktorom usmereni na razgovore o otvaranju mosta preko reke Ibar, prenosi RTK live.

Izvor: Kosovo online

Kurti "poklekao"
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Kurti je na današnjoj sednici Vlade rekao da će blisko sarađivati ​​sa saveznicima u procenama o otvaranju mosta i poručio da je sloboda kretanja osnovno pravo.

"Posle posete SAD, u roku od nekoliko dana, imali smo u gostima šefa CIA i admirala Kfora u kabinetu premijera. Njihova podrška je nepokolebljiva. Opsežna i snažna saradnja i zajednička posvećenost je ozbiljna i produktivna u službi mira i sigurnosti koji idu ruku pod ruku u vladavini zakona i reda i demokratskom i ekonomskom napretku", naveo je premijer, prenosi Gazeta ekspres.

On je najavio i nove posete tzv. Kosovu.

"Sutra u posetu dolazi Tomas Gofus, pomoćnik generalnog sekretara za operacije NATO-a, a danas dolazi danska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, dok ćemo sledeće sedmice dočekati dva ministra spoljnih poslova dve zemlje NATO-a", istakao je Kurti.

Na svim ovim sastancima, naravno, razgovara se i o pitanju otvaranja centralnog mosta u Ibru, dodao je.

"Radimo sve potrebne konsultacije i domaći zadatak, kao što je obrada prednacrta za stabilnost mosta dok čekamo konačni izvještaj i do priprema za prilagođavanje izgleda i ambijenta. Otvaranje mosta je sloboda kretanja, sloboda kretanja je osnovno pravo, kako u EU tako i na Kosovu", poručio je kosovski premijer.

Kurti je istakao i da je na sastancima koje je održao tokom poslednje posete SAD "tražio da Srbija bude odgovorna za napad u Banjskoj".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: