Kosovo 1

09.08.2024.

14:21

Oglasio se zvanični Pariz: Najoštrije osuđujemo Prištinu

Francuska najoštrije osuđuje umnožavanje jednostranih akcija prištinskih vlasti na severu zemlje koje utiču na svakodnevni život srpske zajednice.

Izvor: Tanjug

Oglasio se zvanični Pariz: Najoštrije osuđujemo Prištinu
Profimedia

Podeli:

Takođe, poziva se Prištinu da se uzdrži od jednostranih akcija koje doprinose eskalaciji tenzija, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Kako se navodi, tim postupcima ugrožavaju se napori da se odnosi sa Srbijom normalizuju pre ostvarivanja evropske perspektive dve strane.

"Francuska podstiče obe strane da se vrate za pregovarački sto, pod okriljem Evropske unije, kako bi napredovali u implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Tzv. kosovska policija uhapsila je 3. avgusta petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina, a samo dva dana kasnije upala je u devet objekata Pošte Srbije na severu KiM i zatvorila ih.

Priština je najavila i jednostrano otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se Srbi protive ističući da to ugrožava njihovu bezbednost, a tome su se usprotivile zemlje Kvinte, SAD, EU, OEBS i Kfor navodeći da to pitanje mora da se rešava u okviru dijaloga uz posredstvo EU.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: