Kosovo 6

09.08.2024.

11:56

Skoplje odlučilo: Vjosa, ti si kriva za pištolj

Inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo utvrdili su da su službe skopskog Aerodroma, nadležne za bezbednosne provere u slučaju kosovske predsednice Vjose Osmani, postupile profesionalno i u skladu sa međunarodnim propisima.

Izvor: Tanjug

Skoplje odlučilo: Vjosa, ti si kriva za pištolj
EPA-EFE/Olivier Matthys

Podeli:

Kako je saopšteno iz ove Agencije, nakon sprovedenog nadzora, nadležne službe nisu dozvolile da se zaobiđu standardne procedure uprkos pritiscima onih koji su bili u pratnji Osmanijeve.

To je saopšteno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo RSM, kojim rukovodi direktor Dragan Stojanovski, uz napomenu da je vanredni inspekcijski nadzor u TAV Makedoniji izvršen pre tri dana, a nakon incidenta na skopskom aerodromu vezano za Osmanijevu.

Nadzor je sproveden nakon što je iz kancelarije Osmanijeve saopšteno da je njeno zadržavanje na aerodromu i insistiranje na bezbednosnu kontrolu bila "čista provokacija i sklonost izazivanju incidenta" i da je ona, kako su naveli, "kao predsednica jedne zemlje, prolazila kroz druge aerodrome bez provere na skeneru.

Iz Agencije poručili da su međunarodni standardi jasni. Ističu da su službenici TAV-a postupili drugačije od propisanih pravila i dozvolili propuste i zaobilaženje propisanih procedura, bili bi suočeni sa ozbiljnim sankcijama.

"S obzirom na to da se radi o opšteprihvaćenim međunarodnim standardima, ukoliko neko sumnja u njihovu pouzdanost preporučujemo da istu praksu primene na nekom od evropskih međunarodnih aerodroma kako bi bili sigurni u njihovu primenu", saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo RSM.

Podsećaju i da to nije bio prvi put da Omanijeva odbija bezbednosnu proveru na aerodromu. Ona je, kažu, tako postupila 2022. i 2023., a pristala je tek kada je pilot odbio da primi putnike u avion bez prethdone bezbednosne provere.

Iz Agencije ističu da ne žele da se mešaju u politička previranja, ali poručuju da će učiniti sve da ovo bude poslednji put da se dešava ovako nešto.

"Kao nezavisno regulatorno telo, želimo da se klonimo političkih previranja zbog ovog nemilog događaja...Svedoci smo pokušaja da se politički poentiraju i izokrenu pravi razlozi kako je do njega došlo. U ovom slučaju izvinjenje zaslužuju samo aerodromske službe, koje su, pokušavajući da dosledno obavljaju svoj posao u skladu sa prihvaćenim medjunarodnim pravilima i praksom, pretrpele nepotrebne pritiske, pretnje i ponižavanja", poručili su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo RSM, preneli su skopski mediji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: