Kosovo 1

09.08.2024.

10:04

Kfor: Nije tačno

Portparol Kfor-a negirao da je ta misija u koordinaciji sa prištinskim Ministarstvom za infrastrukturu učestvovala u tehničkom pregledu mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Kfor: Nije tačno
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

On je Tanjugu rekao da je ta informacija netačka.

Na pitanje kako je došlo do toga da misija u koordinaciji sa Prištinom vrši tehnički pregled mosta, što je izjavio zamenik ministra za infrastrukturu privremenih prištinskih institucija Hisen Durmiši, kada su imali drugačiji stav dva dana pre toga, portparol Kfora je u saopštenju naveo:

"Svesni smo napisa da se tekući tehnički pregled mosta preko reke Ibar u Mitrovici vršu u koordiniciji sa misijom KFOR-a koju vodi NATO. To nije tačno. KFOR nije ni na koji način bio uključen u tu aktivnost. Naša izjava od 6. avgusta bila je jasna - Komandanta KFOR-a, general-majora Ozkana Ulutaša, direktor kosovske policije obavestio je tog dana o prvoj inspekciji, nekoliko sati pre nego što je ona počela."

Portparol je ponovio da je stav Kfora po tom pitanju jasan, transparentan i dosledan - sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Misija KFOR-a održava stalno, fiksirano prisustvo na mostu i nastavlja da sprovodi redovne patrole u okolnim područjima kako bi obezbedila stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica. Necemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na KiM i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

"Kfor deluje kao treci bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (EULEKS), koji su prvi i drugi bezbednosno odgovorni", naveo je Kfor.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo u kome živi 95 odsto Srba.
Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: