Kosovo 2

07.08.2024.

19:28

Održan protest Srba na KiM: Hiljade okupljenih; "Ako Kurti otvori most..." FOTO/VIDEO

Hiljde građana okupilo se danas na Trgu Braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

Izvor: Tanjug/Beta/b92.net

Održan protest Srba na KiM: Hiljade okupljenih; "Ako Kurti otvori most..." FOTO/VIDEO
b92.net

Podeli:

Pored okupljenih građana, skup su nadgledali pripadnici Kosovske policije, kao i Kfor.

Protest, na kome se okupilo hiljade građana u blizini mosta na Ibru, počeo je malo posle 11 časova intoniranjem srpske himne.

Među okupljenima su bili i predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana - Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.

Okupljeni su nosili transparente  "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni" i "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju".

Ostali transparenti koje su okupljeni imali su: 

  • Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još dosta!
  • Tražimo da nas Kfor zaštiti!
  • Upozorili smo vas! 
  • Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO!
  • Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!
  • Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu!
  • Bahtiri, prebroj nas ako možeš!

Direkor Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji Ivan Milojević, koji je sa saslušanja iz policijske stanice stigao na miting kako bi se obratio okupljenima, izjavio je da u slučaju otvaranja mosta na Ibru srpski narod može samo da očekuje progon.

"Zatvorili su pošte na severu, očekujemo da će to isto uraditi i na jugu. Očekujemo, zato što znamo da od njih samo to možemo i da očekujemo. Oni bi bili najsrećniji kada bi mi odustali sami i sami sebe zatvorili ali mi na to nemamo pravo ni zbog svojih potomaka, ni zbog svojih starih, ni zbog svoje nade u našu sposobnost da možemo da istrajemo i prebrodimo i ovako težak trenutak. Da stanemo dostojanstveno i pokažemo predstavnicima medjunarodne zajednice kako Kurti sprovodi svoju politiku", rekao je Milojević.

Dodao je da saopštenja međunarodnih predstavnika nakon zatvaranja pošti vredjaju dušu i srce Srpskog čoveka. "Bez njihove podrške to ne bi bi mogli ni da pomisle da urade. Ja sam ispred svojih radnika pošte preuzeo ličnu odgovornost i napisao sam da treba ja da se teretim i ako neko treba u zatvor, taj sam", rekao je Milojević.

Profesor istorije na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović poručio je na skupu da ne sme da se dozvoli otvaranje mosta na Ibru, pošto je to još jedan od pokušaja da se Srbima nametne i pomeri granica identiteta i etnički očisti Kosovska Mitrovica.

"Kako ćemo sutra da pogledamo u oči decu Jane Tučev, unucima Borivoja Spasojevića koji su mučki ubijeni marta 2004. godine kada su upravo 'mirni' albanski demonstranti sa ovog mosta pozivali na mir, a krenuli da etnički očiste Kosovsku Mitrovicu. Ne smemo da ćutimo, ako danas i narednih dana budemo ćutali, sutra će da nam udju u škole, gde naša deca uče srpski jezik, u bolnice, uzurpiraće nam crkve i manastire", rekao je Jovanović.

Izvor: Prva TV

Nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić izjavio je da je sadašnja tzv. vlada Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje usmerena ka etničkom čišćenju Srba."Poslednje dve godine od dolaska Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja na vladt krenula je jedna mučka institucionalna agresija na sever i srpski narod. Program koji ima sadašnja vlada nije poboljšanje ekonomske situacije i perspektive. Nama ne smeta albanski narod , mi se ne borimo protiv albanskog naroda, već protiv vlade koja vrši teror nad srpskim narodom", rekao je Kabašić.

Penzionerka Dušanka Vlahović iz Kosovske Mitrovice uputila je apel KFOR-u i medjunarodnim predstavnicima da pomognu u prevazilaženju trenutnog stanja.

"Među penzionerima i građanima Kosovske Mitrovice vladaju strah i nemoć. Zatvorili su poštu, poštansku štedionicu, ukinuli dinar, a time smo i mi zatvoreni ovde. Moramo da idemo za Pazar, Rašku da podižemo penzije, a niko nas ne pita koliki su nam troškovi, još bi se otvaranjem mosta strah i nespokojstvo udvostručili", poručila je ona.

Euleks odlučio na čiju će stranu

Evropska misija za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je danas da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu, kao i da će, ako bude neophodno, podržati policiju Kosova u održavanju javnog reda i mira i u slučajevima nemira."Euleks ostaje na oprezu i u skladu sa trostepenim bezbednosnim mehanizmom za reagovanje na Kosovu, spreman je da podrži policiju Kosova ako je potrebno i neophodno da doprinese održavanju i unapređenju javnog reda i bezbednosti u slučajevima građanskih nemira", navodi se u odgovoru Euleksa za RTV 21.

Ta misija je navela da u skladu sa svojim mandatom nastavlja da izbliza nadgleda bezbednosnu situaciju na Kosovu.

"Konkretno, da bi stekla uvid u situaciju, jedinica policije Euleksa, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, sprovodi mobilne izviđačke patrole 24 sata dnevno, uključujući - ali ne ograničavajući se na - sever Kosova", kazali su iz Euleksa.

Dodali su da je bezbednost svih zajednica na Kosovu njihov glavni prioritet.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: