Kosovo 7

05.08.2024.

23:14

Oštra reakcija EU: Imaju poruku za Kurtija

Evropska unija je ocenila kao "jednostran i nekoordinisan korak" odluku vlasti tzv. Kosova da zatvore devet ekspozitura Pošte Srbije na severu i dodala da se time krše sporazumi postignuti u okviru Dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija uz podršku EU.

Izvor: Beta

Oštra reakcija EU: Imaju poruku za Kurtija
Shutterstock/Sharkshock

Podeli:

U okviru Aranžmana u vezi sa telekomunikacijama iz 2013. godine i Akcionog plana iz 2015. godine, obe strane su se složile da razgovaraju o poštanskim uslugama "u kasnijoj fazi", čime se priznaje da se ovo pitanje može rešiti samo u okviru Dijaloga, saopšteno je preko Evropske diplomatske službe EEAS.

Kako se dodaje, "ovo je danas ponovo priznao Kosovski regulatorni organ za elektronske i poštanske usluge."

"EU je spremna da ovo pitanje uvrsti na dnevni red sledećeg sastanka Dijaloga", saopštila je EU i dodala da očekuje od strana da "razviju konstruktivne ideje koje bi mogle poslužiti kao osnova za rešenja."

Prema oceni EU, "jednostrane i nekoordinisane akcije ne mogu ponuditi rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje spada u proces normalizacije između Kosova i Srbije".

"Zatvaranje postojećih službi kosovskih Srba, bez ikakvog novog prethodno dogovorenog aranžmana, dodatno će negativno uticati na svakodnevni život i uslove života ove zajednice", dodaje se u saopštenju.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: