Kosovo 1

05.08.2024.

15:40

Petković: Upadom u pošte na severu KiM Kurti direktno provocira ratni sukob

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je tzv. kosovska policija u koordinisanoj i protivpravnoj akciji, jednostrano i mimo svih sporazuma upala i zaposela prostorije Pošte Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Izvor: B92

Petković: Upadom u pošte na severu KiM Kurti direktno provocira ratni sukob
A.K./ATAImages

Podeli:

Petković je istakao da upadom tzv. kosovske policije u prostorije Pošte Srbije u sve četiri opštine na severu KiM, kao i u prostorije Trezora Poštanske štedionice u Leposaviću, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti direktno provocira ratni sukob i očigledno je da želi da izazove sukobe na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice.

"Reč je o novoj krizi u režiji Aljbina Kurtija koji na ovaj način hoće da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije uskraćujući im sva osnovna ljudska prava, zastrašujući ih i planski im onemogućavajući normalne uslove za život", naveo je Petković u saopštenju.

On je ukazao da je na delu brutalno kršenje sporazuma i da je ova akcija Prištine izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se jasno kaže da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga.

"Konkretno, Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine dogovoreno je u tački 5. da su se obe strane saglasile da će o poštanskim uslugama razgovarati u kasnijoj fazi dijaloga", naveo je Petković.

On je dodao da se, nakon ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice, Kurti obrušio na funkcionisanje Pošte Srbije, želeći da Srbe ostavi bez ikakvih sredstava za život, a radnike na ulici.

"Neka se međunarodna zajednica dozove upamet, jer dok se oni oglase i preduzmu korake iz svoje nadležnosti na prostoru Kosova i Metohije kako bi zaustavili Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu, svi Srbi će ili biti proterani ili pohapšeni, a sve tekovine i dogovori iz dijaloga zgaženi i poništeni. Ako je to ono što žele i što nam poručuju svojim pasivnim stavom, neka nam tako jasno i kažu", istakao je Petković.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: