Kosovo 0

03.07.2024.

11:50

Zemlje Kvinte ne žele da upotrebe mehanizme koje imaju protiv Kurtija

Zoran Anđelković izjavio da zemlje Kvinte ne žele da upotrebe mehanizme koje imaju protiv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Izvor: Tanjug

Zemlje Kvinte ne žele da upotrebe mehanizme koje imaju protiv Kurtija
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog izvršnog veća za KiM Zoran Anđelković, je komentarišući juče održane runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, rekao da Kurti nije sproveo ono što je dogovoreno pre 11 godina, niti ono što je dogovoreno u Ohridu kao mapa puta a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Direktor "Pošta Srbije" je u izjavi za Tanjug podsetio da dijaloga nije bilo više meseci, do prošle nedelje kada je u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da se sastane sa Kurtijem u okviru dijaloga Beograda i Prištine, napomenuvši da Kurti na kraju nije želelo da se sastane i da razgovora.

"On stalno ima istu retoriku koju Beograd nikada neće prihvatiti a to je da mi priznamo, poklonimo deo teritorije ljudima koji su terorističkim akcijama uz pomoć "velikog medveda" to zauzeli privremeno", rekao je Anđelković.

Anđelković je istakao da zemlje Kvinte ne žele da sprovedu čak ni ono što je simbol postojanja EU a to je sloboda kretanja ljudi, kapitala i robe s obzirom da je Kurti pre godinu dana ukinuo slobodno tržište i zabranio promet bilo kakve robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije.

"Vi sad takvu teritoriju koja tako nešto uradi proglašavate demokratskom. Vi tzv. lideru te teritorije ukidate sankcije koje ste mu uveli pre godinu dana zbog nesprovodjenja prethodnih sporazuma, a on je pored nesprovodjenja sporazuma povukao još gore stvari ukidanjem dinara, hapšenjem ljudi, oduzimanjem zemlje", naveo je Anđelković.

Prema njegovim rečima, suština svega je da li zemlje Kvinte žele da se obezbedi dugoročna stabilnost, bezbednost i mir na Zapadnom Balkanu, ili podstiču Kurtija da izaziva.

Komentarišući napad na ambasadu Izraela u Beogradu i pripadnika Žandarmerije u subotu, kao i najavu da će "crveni" stepen bezbednosti u Srbiji ostati na snazi i narednih dana, Anđelković je rekao da bezbednost u Srbiji nije ugrožena, i dodao da smatra da je potrebno da crveni stepen bezbednosti bude na snazi narednih dana jer se nikada ne zna sa koje strane može da dodje neka osoba koja sama ili udružena sa drugima može da izazove neki teroristički akt.

Andjelković dodaje da je važno da BIA, policija i tužilaštvo prate verske esktremističke ćelije širom Srbije i reaguju, kako je to najavio premijer Srbije Miloš Vučević.

"Tu je problem kada vi sve o nekome znate a nemate mogućnosti i elemenata da podignete krivičnu prijavu i da ga uhapsite. Ja verujem u aktivnost BIA da ona ozbiljno prati..onaj ko napadne policajca ili vojnika napao je i državu", poručio je on.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: