Kosovo 5

25.06.2024.

17:41

Petković: Beograd čvrsto opredeljen da čuva mir i srpski narod na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je imao veoma sadržajan i otvoren razgovor sa Nikolom Verolom, generalnim direktorom Generalne direkcije za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Italije.

Izvor: Tanjug

Petković: Beograd čvrsto opredeljen da čuva mir i srpski narod na KiM
R.Z./ATAImages

Podeli:

"Podvukao sam da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog i da je sto puta bolje da razgovaramo, nego da imamo tenzije i probleme na terenu. Nažalost, proces dijaloga je u zastoju zbog jednostranih i eskalatornih poteza Prištine koja direktno gazi sve postignute sporazume i dogovore u Briselu", naveo je Petković.

Međutim, "koliko god nečija namera u Prištini bila da dijalog obesmisli, još čvršća je naša opredeljenost da čuvamo mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji i to sam jasno istakao i svom sagovorniku", ukazao je Petković.

Zbog nemogućih uslova života koje stvara Priština, Srbi danas napuštaju sever Kosova i Metohije i Zajednica srpskih opština je pored preuzete obaveze Prištine i snažna potreba srpskog naroda na KiM kako bismo zaustavili novi talas iseljavanja i našem narodu obezbedili kolektivna prava i garantovali bezbednost, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je dodao da je o tome na sastanku u Domu poslanika Republike Italije informisao i zamenika predsednika Komisije za spoljne poslove gospodina Paola Formentinija i druge članove komisije.

"Važno je da puna istina o nemogućem životu Srba na KiM i konstruktivnom pristupu Beograda dijalogu sa Prištinom stigne i do italijanskih poslanika", zaključio je Petković.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: