Kosovo 0

25.06.2024.

23:15

Lajčak: ZSO dogovorena mnogo pre mog vremena i ona je ključna za normalizaciju odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da je ZSO dogovorena mnogo pre njegovog vremena i sporazuma u Ohridu i da je ona ključna za normalizaciju odnosa.

Izvor: Tanjug

Lajčak: ZSO dogovorena mnogo pre mog vremena i ona je ključna za normalizaciju odnosa
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Kako je rekao formiranje ZSO je navedeno i u Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

"Taj sporazum ratifikovala je Skupština Kosova i 2015. godine je dogovoreno da to treba da bude formirano", kazao je Lajčak u podkastu objavljenom na sajtu prištinske nevladine organizacije Sbunker.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji nacrt statut o kojem će se dogovarati u okviru dijaloga i da njega treba da oceni Ustavni sud Kosova.

On je kazao i da pošto dve strane nisu mogle da se dogovore oko statuta ZSO pravni i eksperti za zaštitu prava manjina iz Saveta Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Italije napravili su nacrt statuta.

"Taj statut je baziran na onome što je prvenstveno dogovoreno, poštujući pravosudje Kosova i poštujući crvene linije koje su obe strane prezentovale tokom dijaloga", kazao je Lajčak i dodao da je taj dokument predstavljen i u Beogradu i u Prištini 21. oktobra i da su i Vučić i Kurti pozvani u Brisel da razgovaraju o tom dokumentu.

On kaže da je put normalizacije najveće dostignuće u njegovom mandatu i da ono samo treba da se implementira.

"Nadam se da će nakon više od godinu dana finalizirate implementacija i da nećemo raspravljati o prvim koracima. Sporazum je tu i ostavljam ga svom nasledniku", kazao je Lajčak.

On je napomenuo da kraj njegovog mandata nije još uvek blizu i da za svog naslednika nema saveta ali da će, kada za to dodje vreme, dosta toga imati da razmeni sa njim.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: