Kosovo 1

01.06.2024.

13:51

Novi teror Aljbina Kurtija: Priština donela odluku o eksproprijaciji srpske imovine

Priština neće stati sa otimanjem srpske imovine, pa je ovaj proces koji traje mesecima unazad vlada lažne države sada "formalizovala" .

Izvor: Novosti

Novi teror Aljbina Kurtija: Priština donela odluku o eksproprijaciji srpske imovine
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Podeli:

Usvojena je konačna odluka o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, a za koje tvrde da je "od javnog interesa" za realizaciju infrastrukturnih objekata. Ta infrastruktura su zapravo policijske i vojne baze koje tzv. premijer Aljbin Kurti instalira na severu KiM, na dedovini tamošnjih Srba.

Meta Prištine su njive u vlasništvu naših ljudi, u katastarskim zonama Lešak i Dren u opštini Leposavić gde je predviđena uzurpacija 83 hektara, kao i mestima Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Gornji Jasenovik i Banje u opštini Zubin Potok, tako da je ukupno predviđeno zauzimanje 138 hektara srpskog zemljišta.

Kada su krenuli da otimaju, krajem protekle godine, žitelji sela Dren u Leposaviću su protestovali danima, posebno revoltirani time što se na meti eksproprijacije našlo i seosko groblje, kao i kamena crkvica iz 13 veka. Posle intervencije međunarodne zajednice, ove dve lokacije su izuzete, ali se sa uzimanjem ostale privatne svojine - nastavlja.

Kurti se i ovaj put oglušio o zvanična upozorenja Zapada da eksproprijacija mora biti sprovedena po zakonu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopšila je da je nova odluka tzv. Vlade Kosova "atak na privatnu imovinu Srba":

"To je još jedan pokazatelj da Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke i to na direktnu štetu srpskog naroda, kao i da ponovo demonstrira da, kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga i to pred očima kompletne međunarodne zajednice. Iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu KiM jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice i uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima i tome što su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrpskom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu".

Iz Kancelarije napominju da su na meti i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta, zgrade za socijalno ugroženo stanovništvo. Podsećaju i na uzurpacija lečilišnog kompleksa Rajska banja i izbacivanje redakcije prištinskog "Jedinstva" na ulicu... Iako je Osnovni sud u Prištini, na osnovu žalbi vlasnika imanja, doneo presudu kojom je poništio preliminarnu odluku tzv. Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta i vratio je na ponovno razmatranje, Kurti se oglušio i ponovo je doneo.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: