Kosovo 0

31.05.2024.

19:10

Iz KFOR-a poručuju: Sve odluke u vezi sa mostom na Ibru doneti u okviru dijaloga VIDEO

Sve odluke u vezi sa mostom u Kosovskoj Mitrovici moraju se doneti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je iz KFOR-a nakon što je iz Prištine najavljeno da će most uskoro biti otvoren.

Izvor: Tanjug

Iz KFOR-a poručuju: Sve odluke u vezi sa mostom na Ibru doneti u okviru dijaloga VIDEO
Shutterstock/Elvis Berisa

Podeli:

Iz KFOR-a je za Radio Slobodna Evropa navedeno da ta misija nastavlja da sprovodi svoj mandat UN-a kako bi osigurali bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na KiM, u svakom trenutku i nepristrasno, a da to uključuje i njihovu stalnu prisutnost na mostu u Kosovskoj Mitrovici i patrole u okolnim područjima.

"Bilo koja odluka u vezi s mostom u Mitrovici mora se doneti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući i kroz napore KFOR-a", rečeno je iz KFOR-a.

Kako Radio slobodna Evropa navodi, odbornici Samoopredeljenja su tokom sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, zatražili sprovođenje odluke iz aprila prošle godine o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta preko reke Ibar, koji grad deli na južni i severni deo.

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Srpska lista je juče, nakon što je zamenik direktora tzv. kosovske policije za sever Veton Eljšani izjavio da će most biti vrlo brzo otvoren za saobraćaj, pozvala Kfor, Euleks i Brisel da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu KiM, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi. Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada, a most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Izvor: TV Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: