Hronika 4

21.10.2024.

11:48

Kraj suđenja za danas; Brat nastradalih u masakru Blažićima: "Vaspitao si monstruma"; "Otac nije ništa bolji"

U toku je suđenje Urošu Blažiću (21), koji je optužen za devetostruko ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona i ranjavanje još 12 osoba.

Izvor: B92.net

Kraj suđenja za danas; Brat nastradalih u masakru Blažićima: "Vaspitao si monstruma"; "Otac nije ništa bolji"
B92.net

Podeli:

Danas je na redu saslušanje pojedenih oštećenih, svedoka i veštaka.

Suđenje za masakr se odvija u Specijalnom sudu u Beogradu.

Završeno

11:48

Kraj suđenja za danas; Nastavlja se 28. oktobra

Suđenje će biti nastavljeno 28. oktobra, a zakazani su i termini suđenja za 14. i 25. novembar.

Na narednim suđenjima biće saslušani veštaci, pregledani video snimci i najverovatnije će se početi sa uvidom u pisane dokaze.

11:37

Deda ubijenog: "Leleci, kukanje, zapomaganje"

Deda N. M. svedočio je sledeći.

"Ako se sećate slike 'Kosovka devojka', to je to. leleci, kukanje".

Istakao je da je da je prvo video M M.

"Bilo mi je jasno da je ubijen dok je sedeo. On nije sedeo na zemlji, nego na svojim petama, naslonjen na zid. To mi je poznato, bio sam na ratištu, poznato mi je da se on predavao kad je ubijen. Neka kaže ovaj idiot da li je to istina".

Kako je istakao, pored unuka je prošao dva puta, i nije ga video.

"Neki su kukali, neki nisu. N. I.  sam uhvatio za rame da ga pomerim da vidim ko je, rekao je da ga pustim, osetio sam da mu je polomljena ruka. N. S. je tražio oca. J. R. e zapomagao, tražio je pomoć", rekao je deda.

On je istakao da je Blažića "formulisao kao genetskog prihopatu" i rekao je da mu "otac ništa bolji nije od njega".

"Pa ni deda nije bolji, samo godine čine svoje. Ako Uroš može da se pohvali što je ubio dete ... Moram da završim, da vratim ovima. Nisu svesni da su oni mrtvi ljudi. Neće to tako da se završi, a vaše je da sudite".

11:36

Potresno obraćanje Blažićevom ocu: "Vaspitao si ga u monstruma"

Oštećeni svedok J. M.  se obratio Blažićima i došlo je do incidenta u sudinici.

"Radiša, pričao o nekim činovima, medaljama, nagradama, da si pošten čovek. Pogrešio si u najvažnijem životnom zadatku, da vaspitaš decu. Ovog majmuna si ti vaspitao u monstruma. A ti, majmune, to ti je ćale sve omogućio, je l tako? Smrade jedan. Ja sam J. M., zapamti me, ubio si mi dva brata", rekao je.

On je krenuo ka boksu u kom se nalaze Blažići, ali ga je straža u tome sprečila i izvela iz sudnice.

11:35

Brat ubijenog: "Majka je vrištala. Pobi ih čovek"

J. M. , rođeni brat P. M.  i brat od strica M. M.

"Oko 22.30 sam legao da spavam. Možda minut posle toga sam čuo oca da izlazi iz sobe na donjem spratu i viče: "Brzo, pobi ih čovek, pobiše se". Sleteo sam sa sprata, majka je izašla i vrištala, rekla je da idemo brzo na Ravni gaj. U međuvremenu je žena probudila brata, a ja sam sišao sam dole, mislio sam da je tuča".

Kako je kazao,nije mu bilo logično da PM. zove tatu u vezi sa tučom.

"Mislio sam da bi zvao nas. Ubacili smo motku i lopatu u auto, s namerom da ih branimo. Ispred nas je bio auto sa sva četiri migavca, to su bili otac i stric N. I. ", rekao je.

Istakao je da je preprečio put da niko ne može da pobegne. Na ulazu je sreo Dejana, Nikolinog oca.

"Rekao je "šta, šta je bilo, pobi ih čovek kao kerove".

Kako je kazao čuo je  P. M. da zove, i ležao je na leđima pored spomenika.

"Nije mogao da ustane. Prišao sam mu, a posle toga sam krenuo redom video sam ih sve. Nisam znao šta me je snašlo. Majka i otac su došli, rekao sam majku da zove Hitnu pomoć, a brat i ja smo odlučili da Petra ubacimo u auto. kako bih prešao preko rupe ili ležećeg policajca, vikao je da ne može da izdrži, da stanemo i da ga izbacimo napolje. U bolnici me je zagrlio i rekao da ga ne puštam. Pričao sam mu koliko ga volimo i koliko želimo da ostane živ. Video sam da je teško ranjen", dodao je.

On je opisao da je Petar bio najbliže putu, da je pored njega bio N. S., Lazar i N. I.. Rekao je da je brata od strica Marka video tek kad je izlazio i video je da je Marko mrtav i da je upucan u glavu.

"Marko je bio na kolenima i ležao unazad, verovatno se predavao", rekao je J. M.
 

11:29

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
 
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

11:23

Brat ubijenih opisao jezivu noć: "BIo je mrtav, imao je rupu na čelu"

Svedoči oštećeni N. M. , brat ubijenih P. M. i M. M.

"Ja sam među prvima izašao na lice mesta. Spavao sam kod kuće, snajka me je probudila i rekla je da se nešto desilo. Mislili smo da je tuča. Kada smo ušli unutra brata smo ubacili u auto i odvezli u Hitnu pomoć. Video sam i brata od strica. Nisam video sve ranjene jer je bio mrak, video sam one koji su bili najbliže vatri", rekao je.

Advokat Siniša Mašović pitao je ko je izašao na lice mesta, a svedok je odgovorio da su među prvima stigli do Ravnog gaja.

"D. M. D. M. nosili su Nikolu u automobil. Čuli smo Petrov glas i krenuli smo ka njemu. On je bio sa leve strane spomenika, ležao je na leđima. Brata od strica nismo videli kad smo ušli, a on je bio odmah na ulazu. Videli smo ga tek kad smo iznosili Petra. Sedeo je, noge su mu bile na podu, leđa preko nogu, ruke iznad glave, predavao se verovatno. Marko je bio mrtav, imao je rupu na čelu", rekao je i dodao: 

"Video sam N. S., bio je na par metara od Petra, dao mi je telefon da zovem policiju i Hitnu pomoć. On je preminuo u bolnici", rekao je.

Kako je kazao, odmah su otišli za Smederevo, i usput su sreli policiju i Hitnu pomoć.

"Obišli smo Dejana koji je takođe išao za Smederevo", ispričao je.

Tužilac Ivan Konatar pitao je svedoka oštećenog da li je neko od ubijenih mladića bio u sukobu sa Urošem Blažićem, odgovorio je da Blažića nisu poznavali.

11:11

Zoran Vujić otkrio da svedok nije bio sa Blažićem

Vujić je opisao koga je video sa Blažićem. On je rekao da ne poznaje okrivljene i da ih nikada nije video.

Dodao je da osoba koja je u noći masovnog ubistva bila sa Urošem Blažićem nije svedok Đorđe Konradović.

"Bili su u sivom "mercedesu", Uroš je vozio, a taj dečko je bio na suvozačkom mestu, bio je krupan. Covek koji je svedočio pre mene nije čovek kog sam video sa Urošem", rekao je.

Na pitanje sudije da li će doći ako bude ponovo bilo potrebe, kazao je da hoće, ukoliko za tim bude potrebe.
 

11:07

Đorđe Konradović iz Smedereva: "Crni automobil nam je presekao put"

Đorđe Konradović  iz Smedereva, sledeći svedok rekao je da Blažiće zna jer je pre više godina radio kod njih u voćnjaku.

Svedok je 4. maja bio u društvu Uroša Blažića, pre nego što je došlo do ubistva.

"Ja se nisam našao sa njim, krenuo sam sa suprugom i detetom po delove za automobil. Svratio sam u prodavnicu. Sa mnom je bio i drug koji je vozio. Kad smo išli prema Mladenovcu kod spomenika smo videli neko društvo. To je bilo uveče, posle 19 sati, ali nisam siguran. Prošlo je nekih sat vremena i kada smo se vraćali jedan automobil crne boje nam je presekao put i krenuo je prema Malom Orašju", rekao je i dodao:

"Čovek koji nas je vozio zastao je kolima da vidi šta se dešava, međutim ja sam mu rekao da je to ko zna ko i da vozi".

Kazao je da su krneuli prema Malom Orašju, a da se taj automobil vratio prema Duboni pre nego što je on stigao da uđe u Malo Orašje.

"Nisam ni u jednom momentu bio sa Urošem Blažićem, ni u autu, ni u prodavnici. To može da potvrdi i kamera iz prodavnice. Nisam ni video Uroša Blažića".

Kazao je da mu je u policiji predočavan snimak i da se on nalazi na tom snimku.

"Na snimku se vidim ja, radnica prodavnice i mislim da se vidi čovek koji me je vozio".

Tužilac je kazao da je njemu snimak iz prodavnice dostavio punomoćnik oštećenih Stefan Stefanović i da odbrani, koja je zatražila da se snimak pregleda na suđenju, taj snimak može da dostavi.

10:51

Milunka Gavrilović, ujna Uroša Blažića: "Kako Uroš ima toliko oružja?"

"U normalnim odnosima smo bili. Viđali smo se od slave do slave. Mi dođemo kod njih kao gosti, oni kod nas. Sa Biljanom sam se redovno čula, ali mi se nikada nije požalila na neke probleme. Za Uroševe krivične postupke čuli smo iz medija", započela je svedočenje Milunka Gavrilović.

Upitana da li je bila na svadbi kod Uroševog brata i da li se pucalo, kazala je: "Bila sam na svadbi, ali se stvarno ne sećam da li se pucalo. To je bilo 2011. godine".

Istakla je da je Uroš poslednji put bio kod njih za Svetog Luku 31. oktobra 2022. godine.

Upitana da li se pucalo na slavama, ona je kazala da nije.

"Mi smo išli za Svetog Jovana kod njih i nije se pucalo. Za Đurđevdan nismo išli i ne znam jer i mi slavimo."

Još jednom je istakla da nikada nije čula da je Uroš imao neke probleme.

Upitana da li se nakon masakra čula sa Biljanom, ona je kazala da se nekoliko puta čula sa Biljanom telefonom, ali da kod njih nije išla u posetu. Dodala je da je Biljana kod njih bila nakon masakra, ali da nisu pričali o masakru.

"Ne, ništa mi nije rekla. Razgovor se svodio na par rečenica. Nismo pričali o detaljima. Samo smo rekli da nam je žao dece i porodice. Pitala sam 'koji je razlog', nije znala.

Kako je kazala, pitala je Biljanu kako Uroš ima toliko oružja, ali je dobila odgovor da ne zna. "Rekla je da Radiša nema veze sa tim i da su imali neko oružje pod dozvolom".

"Još jednom želim da izjavim saučešće porodicama, mnogo mi je žao", dodala je ona.
 

10:35

Svedočio je deda Uroša Blažića

Dragan Gavrilović, rođak Uroša Blažića sledeći je odgovarao na pitanja.

Odgovarajući na pitanja u kakvim je odnosima sa Radišom i Urošem Blažićem, on je kazao da su u odličnim odnosima i istakao da su oni kod njega dolazili najčešće na slavu.

Dodao je da Uroš nije često dolazio kod njega i da je bio kod njega u Kragujevcu najviše 5 puta.

Gavrilović je upitan da li je bio kod Blažićevog brata na svadbi i da li se na istoj pucalo. Kako je kazao, na svadbi se pucalo, ali da ne zna tačno ko je pucao.

Ponovo se osvrnuo da Blažićeve dolaske kod njih u Kragujevac i dodao da je poslednji put bio za Svetog Luku.

Upitan je i da li je pucano na slavama, on je kazao da nije. Kazao je da mu se Radiša i Biljana nikada nisu žalili na neke probleme.

Gavrilović je dodao i da nije znao da su se protiv Blažića vodili postupci i da je to saznao iz medija.

Tužilac je istakao da će da ima primedbe na iskaz svedoka.

Na pitanje advokata Miloša Munića, Gravrilović je rekao da Radiša Blažić jeste išao u kuću u naselju Varovnice u Šepšinu u kojoj je živeo Uroš Blažić, kao i da mu je pričao da je išao tamo da radi kupatilo i druge radove.

Advokat Duško Puđa pitao je da li su Blažići imali vatromet za Božić, Gavrilović je rekao da nije kod njih dolazio na Božić i da ne zna da li su imali vatromet.

Tužilac je rekao da je svedok bio na svadbi, a ne zna gde je, ko i iz kog oružja pucao i da je očigledno da je iskaz svedoka neiskren.
 

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: