Hronika 0

18.10.2024.

16:19

Kako je klan prao pare: Nastavljeno suđenje Belivuku, Miljkoviću i njihovim suprugama

U Specijalnom sudu u Beogradu je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, njihovim suprugama i ostalim osumnjičenima da su novcem stečenim od kriminalnih delatnosti kupovali luksuzne automobile, stanove i pokretne stvari.

Izvor: Tanjug

Kako je klan prao pare: Nastavljeno suđenje Belivuku, Miljkoviću i njihovim suprugama
Profimedia

Podeli:

Na suđenju su saslušana dva svedoka, Vladimir Jeremić, koji je Belivuku prodao plac u Vrčinu, i Đorđe Mandić, koji je 2016. godine prodao stan Belivuku, a kupljen je na ime njegove supruge Bojane Belivuk.

Mandić je naveo da je 2016. godine Belivuk kupio stan u zgradi na Zvezdari, a nakon toga i MIljković.

Međutim, svedok je, odgovarajući na pitanja, rekao da Miljković nije isplatio stan do kraja, a da je tužilaštvo oduzelo deo novca koji je bio isplaćen zbog čega je dostavio raskid ugovora Tanji Miljković, Miljkovićevoj supruzi koja se vodi kao vlasnik stana.

On je dodao da je prvostepeno presuđeno u njegovu korist, kao i da sada čekaju naredbu za iseljenje.

Belivuk je svedoku postavio pitanje da li je Radoje Zvicer s njim gradio taj kompleks, s obzirom na to da je okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, u krivičnom postupku koji se vodi protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe, rekao da je te stanove Belivuku i Miljkoviću poklonio Zvicer, na šta je Mandić odgovorio da nije sa Zvicerom gradio kompleks zgrada i da to nema nikakve veze sa njim.
Jeremić je odgovarajući na pitanja tužioca naveo da je plac prodat za 11.000 ili do 15.000 evra, dok je na kupoprodajnom ugovoru cena bila 4.800 evra.

Svedok je rekao da je za to da manja cena bude na ugovoru insistirao prodavac placa kako ne bi plaćao porez.

S obzirom na to da je sudija pročitala iskaz jednog svedoka, branilac Belivuka i Miljkovića je rekao da u tom iskazu ništa nije sporno da je on prodao kuću Miljkovićevom dedi 2015. godine.

Međutim tužilac je istakao da je uobičajno da se nekretnina kupuje za manju vrednost u pokušaju da se prikrije imovina.

Na današnje suđenje nije došla optužena Marija Ivanovski supruga Filipa Ivanovskog, a advokat je sud obavestila da je ona imala operaciju i zbog toga je postupak u odnosu na nju privremeno razdvojen.

Sudija je na početku ovog postupka u aprilu razdvojila postupak u odnosu na Snežanu Đorđević, majku Belivukove supruge, zbog njenog zdravstvenog stanja, a na današnjem suđenju, na kojem se Đorđević prvi put pojavila, je ponovo spojen.
Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, optuežne i njihove supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković, kao i Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Svi su na početku suđenja negirali krivicu.

Optužnicom je svim optuženima na teret stavljeno "produženo krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu", osim Snežani Đorđević kojoj je stavljeno na teret "krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu".

Oni se terete da su od 2015. do početka 2021. godine, novcem koji je stečen krivičnim delima i kriminalnom delatnošću kupovali veći broj luksuznih automobila i drugih pokretnih stvari, kao i katastarske parcele u Beogradu u najvećem broju slučajeva na ime trećih lica i tako pokušali da prikriju da novac potiče iz kriminalne delatnosti.

Protiv Miljkovića i Belivuka se vodi postupak pred sudom zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu čiji se pripadnici terete za najteža krivična dela, među kojima je i sedam ubistava.

Ivanovski se tereti da je bio član te kriminalne grupe. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: