Hronika 0

18.10.2024.

12:29

Haški sud odbio da pusti Sredoja Lukića

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Grasijela Gati Santana odbacila je mogućnost prevremenog oslobađanja nekadašnjeg pripadnika jedinice "Beli orlovi" Sredoja Lukića.

Izvor: Tanjug

Haški sud odbio da pusti Sredoja Lukića
EPA/MICHAEL KOOREN POOL

Podeli:

Lukić je odslužio dve trećine kazne od 30 godina, koja mu je izrečena za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Višegradu.

"Značajni faktori su protiv njegovog prevremenog puštanja na slobodu, uključujući veliku težinu njegovih zločina i njegov propust da pokaže dovoljne znake rehabilitacije", saopšteno je iz Mehanizma.

U saopštenju koje je potpisala Santana, navodi se da "ne postoji nijedan dokaz koji potvrđuje postojanje ubedljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali poništavanje ove negativne ocene" i da zbog toga odbija zahtev za puštanje.

Napominje se da ih je 2. maja prošle godine Norveška obavestila da je, prema zakonima te zemlje, Lukić stekao pravo na oslobađanje 15. septembra 2023. i da norveške vlasti to podržavaju.

Iz Mehanizma, međutim, navode da je Lukić odslužio dve trećie kazne 12. septembra prošle godine i ima pravo na razmatranje radi prevremenog puštanja na slobodu, što automatski ne znači i odobravanje.

"Prema mom mišljenju, prevremeno oslobađanje osuđenih od Mehanizma ili Haškog tribunala za genocid, zločine protiv čovečnosti ili ratne zločine trebalo bi da bude u posebnim okolnostima", navela je Santana.

Navela je i da. iako težina zločina nije jedini faktor u oceni o prevremenom puštanju na slobodu, to predstavlja faktor od suštinskog značaja.

"Što je teže krivično delo o kome je reč, to bi demonstracija rehabilitacije trebalo da bude ubedljivija. Dok se težina zločina ne može posmatrati kao lišavanje osuđenog lica mogućnosti da argumentuje svoj slučaj, može se reći da određuje prag argumenata u korist prevremenog puštanja na slobodu", stoji u saopštenju.

Lukić, koji je 20. jula 2009. godine osuđen na 30 godina zatvora, prebačen je 21. avgusta 2013.godine u Norvešku radi izdržavanja ostatka kazne. U slučaju oslobađanja Lukić bi boravio u Srbiji, prenela je Srna.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: