Hronika 0

07.10.2024.

22:14

Prvi put napušta kliniku; K. K. izlazi pred sud – jedna odluka neobična, ne zna se zašto je doneta VIDEO

Kosta Kecmanović, koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara, prvi put će sutra napustiti psihijatrijsku kliniku gde je smešten nakon zločina i biće doveden pred Specijalni sud.

Izvor: TV Prva

Prvi put napušta kliniku; K. K. izlazi pred sud – jedna odluka neobična, ne zna se zašto je doneta VIDEO
Profimedia

Podeli:

On će svedočiti u procesu protiv svojih roditelja, Vladimira i Miljane Kecmanović, kao i instruktora streljaštva, Nemanje Marinkovića.

Biće doveden u pratnji psihijatra, a u sudnici će biti smešten u stakleni odeljak za zaštićene svedoke. Dečak ubica će moći sve da vidi, a njega niko.

Prisutni u sudnici njegovo svedočenje slušaće preko zvučnika, a potencijalno će moći da ga gledaju preko monitora, mada je velika verovatnoća da će monitore moći da gleda sudsko veće i, eventualno, advokati.

Psihijatar će pratiti njegovo mentalno stanje i eventualno tražiti pauze.

Sve to se ne radi zbog zaštite roditelja žrtava, već samog dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, s obzirom na to da ima 14 godina.

Zbog zakonskih propisa, roditeljima dece koja su ubijena u "Ribnikaru" na taj način biće uskraćeno da direktno vide dečaka koji je počinio zločin.

Nije eksplicitno objašnjeno zbog čega se ročište na kom će maloletnik da bude saslušan održava u Specijalnom sudu, s obzirom na to da pojedine sudnice u Palati pravde imaju prostorije za posebno osetljive svedoke. Razlog je verovatno bezbednost, jer je sprovođenje dečaka u Palatu pravde rizično, dok u Specijalnom sudu sanitet Hitne pomoći može da uđe na pritvorski ulaz sa potpuno druge strane u odnosu na sve ostale u sudnici, te se tako osigurava dodatna bezbednost.

Inače, Kosta Kecmanović je već saslušan u istrazi kao svedok, ali tada nije napuštao psihijatrijsku kliniku, već je svedočio putem video linka koji je tužilaštvo uspostavilo sa bolnicom.

Pored njega je tada, osim tužioca i psihologa, sedela i njegova majka Miljana Kecmanović.

Ipak, to sada nije moguće, s obzirom na to da je u međuvremenu otkriveno da se njen DNK nalazi na jednoj od čaura metka koji je pronađen u učionici u "Ribnikaru", te je, uz svog supruga, i sama postala okrivljena.

Maloletnik će moći da iskoristi pravo da ne svedoči protiv oca i majke, s obzirom na to da im je najbliži srodnik i tu odluku može da donese iako je pristao da svedoči protiv oca tokom istrage.

Ako bude svedočio, onda će da bude u obavezi da odgovara na pitanja, koja mogu da mu postavljaju sud, tužilac, advokati, okrivljeni, kao i punomoćnici porodica ubijene dece, ali i sami roditelji dece.

Krivični postupak protiv roditelja i svedočenje dečaka ubice zatvoreni su za javnost.

Izvor: TV Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: